Košarice s robom na blagajnama su sve praznije, a pad kupovne moći građana osjećaju svi trgovački lanci.

Delhaize Srbija zabilježio je skoro 200 milijuna eura gubitka u ovoj godini, ali usprkos tome, tvrde da se neće povući sa srpskog tržišta.

Poslujući u Srbiji belgijski Delhaize izgubio je 191 milijun eura, skoro četvrtinu cijene koju su za prodavaonice Maxija prije dvije godine platili Miroslavu Miškoviću.

“Ne bih rekao da smo preplatili Delta holdingu, ali vrijednost te kupovine formirala su očekivanja koja nisu ispunjena i to se moralo knjigovodstveno urediti. Gospodarski uvjeti su 2011. bili drugačiji. Sada je ovdje vrlo teško. Tako da ne ostvarujemo ono što smo očekivali, ali mi vjerujemo u Srbiju”, kaže John Kyritsis, generalni direktor Delhaize Srbija.

U Delhaizeu kažu i da Miroslav Mišković nema udjela u ovogodišnjim gubicima. Odbacuju glasine da je optuženom za zloupotrebe u poduzećima za cestogradnju isplaćeno 22 milijuna eura, kojima je platio svoju obranu.

“Nije Mišković taj koji je dobio 22 milijuna eura, već Delhaize, jer smo pri kupovini platili pun iznos Delti, to jest Miškoviću, ali je, po pravilima, određeni dio tog iznosa deponiran na namjenski račun i sada su ta sredstva oslobođena pa smo primili 22 milijuna”, kaže Kyritsis.

Delhaize je ove godine otišao iz Crne Gore i Albanije. U srpskoj vladi trenutno mogu odahnuti jer su, za sada, izbjegli povlačenje Belgijaca koji bi time obeshrabrili druge investitore.

“To je dvadesetak posto njihove realizacije, što je izuzetno veliki gubitak. Nema najava da će se netko povlačiti. Mislim da neće. Ne vjerujem da postoji zabrinutost jer je gubitak zabilježen i u Bugarskoj, doduše manji nego u Srbiji. Cijela ova regija trpi posljedice aktualne krize”, rekao je Dragovan Milićević, državni tajnik Ministarstva trgovine Srbije.

Delhaize pokriva trećinu maloprodajnog tržišta u Srbiji i zapošljava više od 10 tisuća ljudi. (Beta.rs)