Slovenska vlada navodno ima scenarij kojim bi pokušala Mercator “izvući” iz vlasničkog zagrljaja posrnulog koncerna Agrokor, i to njegovim povezivanjem s prezaduženim trgovačkim lancem Tuš, pri čemu bi u njihovoj dokapitalizaciji sudjelovao jedan američki fond rizičnog kapitala, piše u petak ljubljansko “Delo”.

Riječ je, navodi vodeći slovenski dnevnik, o informaciji koja kruži u poslovnoj javnosti, ali je ti krugovi ne smatraju realnom, a navodni autor te ideje, ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek odbija ju uopće komentirati.

Da bi se radilo o izuzetno riskantnoj operaciji s mnogo neriješenih pitanja smatraju slovenski bankari, Mercatorovi dobavljači i drugi poznavatelji trgovačke branše, no radi se o jednom od scenarija koje vlada premijera Mire Cerara razrađuje s obzirom na važnost Mercatora za slovensku ekonomiju i dubioze koje bi se mogle pokazati kroz koji tjedan kada revizija pokaže koliko je Mercatorov vlasnik zapravo zadužen i koliko vrijedi njegova imovina, tvrdi “Delo”.

U pozadini ideje je, kako se prenosi, nastojanje slovenske vlade da iz teškoća, zbog visokih kreditnih obveza nastalih u vrijeme njegova velikog širenja, spasi trgovački lanac Tuš, kojemu prijeti stečaj ako ne uspije plan po kojemu bi dospjele tražbine banaka prema toj kompaniji preuzeo neki strani investitor i tako praktički postao vlasnik tog važnog trgovačkog lanca s više od tri tisuće zaposlenih i prometom od pola milijarde eura godišnje.

Za tu je operaciju, navodi “Delo”, Cerarova vlada kontaktirala privatni financijski fond AnaCap, čiji su dioničari među ostalima Goldman Sachs, Honeywell i Allianz.

Kako navodi list, AnaCap raspolaže s oko 3,2 milijarde eura kapitala, a za potraživanja banaka prema Tušu bio bi spreman dati nešto više od 30 posto njihove nominalne vrijednosti, dok vlada očekuje oko 40 posto. Tako je spajanje Mercatora i Tuša samo jedna od ideja vlade, budući da AnaCap nema dovoljno kapitala kojom bi izvršio pretpostavljenu dokapitalizaciju Mercatora i Tuša, a osim toga za Mercator uopće nije izrazio interes, navodi list.

Ideja o toj mogućnosti proširila se zbog špekulacija da u slovenskoj politici postoje razmišljanja kako bi vlada trebala pokrenuti zahtjev za izvanrednu reviziju poslovanja Mercatora, a kako bi taj trgovački lanac, koji ima više od deset tisuća zaposlenih i ima velik utjecaj na prehrambeni lanac i slovensku ekonomiju, spasila iz Agrokorova vlasničkog “zagrljaja”.

Navodno bi se nakon takve revizije tražili strani investitori koji bi otkupili Mercatorove i Tušove financijske obveze, a onda ih dokapitalizirali i spojili, a kako bi tako udruženi racionalizirali i unaprijedili poslovanje, čime bi se bolje mogli oduprijeti konkurenciji diskontnih lanaca, internet i drugim oblicima trgovine.

Prema informaciji “Dela”, banke kojima duguju i Tuš i Mercator nisu upoznate niti informirane o toj ideji te navode da su već i sada previše involvirane u spašavanje Tuša, kojemu bi da postane profitabilan trebale odobriti do sto milijuna eura, što u sadašnjoj situaciji nijedna banka ne može obećati.

Ako je ideja o spajanju Tuša i Mercatora točna, onda to značilo da bi od jednog malog i jednog velikog problema dobili pravi kaos, kazao je za “Delo” neimenovani bankar. (Hina)