Deloitte: Agrokor najveća, T-HT najprofitabilnija kompanija u Adria regiji

agrokor-toranj-cibona-midiAdria Top 100 je ranking vodećih tvrtki u Adria regiji, među kojima se plasirala 31 hrvatska tvrtka

Prvu poziciju na regionalnoj ljestvici tvrtki prema prihodima od prodaje zauzela je Agrokor grupa, a T-HT grupa je najprofitabilnija tvrtka regije, pokazuje najnovija Deloitteova lista Adria Top 100, priopćeno je iz spomenute agencije.

Adria Top 100 je ranking vodećih tvrtki u Adria regiji, među kojima se plasirala 31 hrvatska tvrtka.

Treću godinu za redom Agrokor je, s 3,638 milijardi eura prihoda prva tvrtka na listi, a među deset najvećih tvrtki u Adria regiji nalaze se još dvije hrvatske tvrtke, INA (2. mjesto, s 3,55 milijardi eura) i HEP grupa (5. mjesto, s 1.678 milijardi eura).

Kada se promatra zemljopisna segmentacija Slovenija ima najveći broj predstavnika, njih čak 36, a poslije Hrvatske po broju tvrtki slijedi Srbija s 19 tvrtki, BiH s osam tvrtki, Makedonija sa četiri te Crna Gora sa svega dvije tvrtke.

Ukupno gledano, 100 najvećih regionalnih tvrtki ostvarilo je rast prihoda od 10 posto, dok su hrvatske tvrtke na listi rasle po nešto nižoj stopi rasta od 3 posto.

Dvije trećine tvrtki na listi ostvarilo je rast prihoda i rast dobiti, dok je u Hrvatskoj to slučaj s 45 posto tvrtki. Najveći porast prihoda, od 26%, u Adria regiji ostvarile su proizvodne tvrtke, koje je u 2009. snažno pogodila kriza, te su tada imale pad prihoda od 24 posto. Ovaj rast u biti predstavlja oporavak proizvodnog sektora. (Bankamagazin)

Prethodni članakPeek&Cloppenburg i Modiana u City Centru one u Zagrebu i Splitu
Sljedeći članakKozmo predstavio nove proizvode vlastite robne marke