Delta Holding u 2022. imao rekordnih 783 milijuna eura prihoda

Fokus ulaganja kompanije u ovoj godini bit će u segmentu nekretnina, u industriju hrane te u daljnji razvoj poljoprivrede kroz investicije u Delta agraru i razvoj suvremenog digitalnog poslovanja kao što je platforma za online trgovanje "ananas"

Kompanija Delta Holding je u 2022. ostvarila rekordne rezultate, a njeni su prihodi od prodaje dostigli 782,4 milijuna eura, što je 30 posto više nego u 2021. godini, dok je EBITDA, odnosno operativna dobit prije oporezivanja, iznosila 86,9 milijuna eura i bila 34 posto veća nego godinu dana ranije. Objavila je to Milka Vojvodić, izvršna direktorica i viša potpredsjednica za financije i ekonomiju Delta Holdinga.

“U 2022. članice Delta Holdinga investirale su 97 milijuna eura, dok je plan da u ovoj godini ulaganje dostigne 204 milijuna eura”, kazala je na predstavljanju godišnjih rezultata poslovanja Delta Holdinga za 2022. i planova za 2023. godinu, a prenosi Beta.

Fokus ulaganja kompanije bit će u segmentu nekretnina, u industriju hrane te u daljnji razvoj poljoprivrede kroz investicije u Delta agraru i razvoj suvremenog digitalnog poslovanja kao što je platforma za online trgovanje “ananas”.

Kako je istaknula Milka Vojvodić, prošle godine Delta Holding je u proračun Srbije uplatio 164,3 milijuna eura. Vojvodić je istaknula da su za te rezultate ključni zaposlenici kompanije i njihovo znanje, kao i upotreba novih tehnologija, usavršavanje i neprekidno ulaganje.

Potpredsjednik Delta Holdinga i generalni direktor Delta Agrara, Dejan Jeremić, naglasio je kako je u 2022. godini ta kompanija zabilježila rast prihoda od gotovo 16 posto na 319,8 milijuna eura, a EBITDA je bila 25,6 milijuna eura. Uz prihod od oko 130 milijuna eura kojeg su ostvarile kompanije koje se bave proizvodnjom hrane, ukupan rezultat ovog dijela Holdinga dosegao gotovo 445 milijuna eura.

Jeremić je podsjetio kako je Delta Agrar prošle godine u projekte koji se prije svega odnose na voćarstvo i tvornicu sirovog ulja “Dunavka” u Velikom Gradištu i ratarstvu uložio oko 14,5 milijuna eura.

“U 2023. godini plan ulaganja iznosi 16,3 milijuna eura, pri čemu će se oko 8 milijuna eura uložiti nove skladišne kapacitete u tvornici ‘Dunavka’, a novac će biti uložen i u nove nasade voća”, rekao je on.

Delta Agrar će u portfelju od ove godine imati devet klupskih sorti jabuka na više od 600 hektara u Čelarevu i Zaječaru, čime će postati jedan od najvećih pojedinačnih proizvođača tog voća na svijetu.

Jeremić je naveo i da od nešto više od 10.000 hektara obradivih površina koje Delta Agrar ima u vlasništvu u Srbiji, oko 6.200 hektara je mapirano u GPS sustavu tako da je moguće elektronski odrediti, između ostaloga, optimalni utrošak gnojiva i zaštitnih sredstava te tako povećati konkurentnost na svjetskom tržištu.

“Delta Agrar je u 2022. godini izvezao poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 101 milijun eura, a proizvodi iz Srbije našli su se na tržištu 34 zemlje, od Europe, preko Dalekog istoka do Sjedinjenih Američkih Država”, rekao je on.

Viša potpredsjednica za strategiju i razvoj Delta Holdinga, Marija Desivojević Cvetković, podsjetila je da je uspješno startao novi projekt, platforma za online trgovinu “ananas”.

“Broj posjeta stranici ananas.rs duplira se svaka tri mjeseca i premašio je brojku od 18 milijuna. Broj narudžbi je u svakom kvartalu utrostručen u odnosu na prethodni te je dostigao više od 132.000, dok je broj kupaca bio 105.000. U 2022. Portal ‘ananas’ je izašao izvan granica Srbije preuzimanje dva portala u Sjevernoj Makedoniji, a u ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta u regiji”, rekla je Desivojević Cvetković.

Navela je da portal “ananas” ima 200 zaposlenih, a do kraja godine broj zaposlenih trebao bi porasti na 300.

Delta Holding osnovan je 1991. godine, a zapošljava 4.000 ljudi. Kompanije članice Delta Holdinga bave se poljoprivrednom proizvodnjom, proizvodnjom hrane, izvozom, uvozom, zastupanjem inozemnih kompanija, prodajom automobila, distribucijom robe široke potrošnje, razvojem nekretnina i novih tehnologija.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakJaka alkoholna pića – Važan kanal promocije
Sljedeći članakLidl promiče osviještenu prehranu