Njemačka logistička grupa Deutsche Post izvijestila je o snažnom rastu dobiti u drugom tromjesečju i najavila isplatu bonusa radnicima za rad u vrijeme koronakrize. Deutsche Post spada među vodeće poštanske i logističke tvrtke u svijetu i za vrijeme pandemije bilježio je veliki skok broja pošiljki. Negativne posljedice osjetili su pak u transportnom odjelu, budući da je pandemija prouzročila usporavanje globalog gospodarstva.

Obujam isporuka pošiljki počeo se oporavljati u drugom tromjesečju, ponajprije zahvaljujući internetskoj trgovini, na međunarodnoj razini, ali i u domaćem poslovanju. U takvom je okruženju kompanija drugo tromjesečje zaključila sa 16 posto većom operativnom dobiti, od oko 890 milijuna eura, pokazuje preliminarno izvješće.

Najavili su da će oko pola milijuna radnika isplatiti jednokratni bonus od 300 eura za rad u vrijeme pandemije, a trošak od ukupno 200 milijuna eura knjižit će u rezultatima za treće tromjesečje. U cijeloj 2020. očekuju operativnu dobit između 3,5 i 3,8 milijardi eura. Izmijenili su ujedno srednjoročne smjernice i sada očekuju da će zacrtani cilj o 5,3 milijarde eura operativne dobiti ostvariti 2022. godine ako se svjetsko gospodarstvo brzo oporavi od koronakrize.

Ako oporavak ne bude široko raspoređen, dobit će iznositi samo 4,7 milijardi eura, dodaju. Predložili su isplatu dividende od 1,15 eura po dionici, kao i prošle godine. Kompletno poslovno izvješće za drugo tromjesečje objavit će 5. kolovoza. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!