Direktor Svjetske banke za Hrvatsku: Rijeka je važno čvorište

Jehan Arulpragasam je rekao da Svjetska banka sudjeluje u brojnim projektima te da je poduprla važan Rijeka Gateway projekt obnove riječkog prometnog pravca i modernizacije riječke luke te da je želio vidjeti rezultate tog projekta

Direktor Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Jehan Arulpragasam u četvrtak je prvi puta službeno posjetio Rijeku, kazavši da je taj grad važno čvorište i da će to imati sve veći značaj na europskoj razini te da će u tom smislu Svjetska banka i dalje pružati podršku.

Jehan Arulpragasam je rekao da Svjetska banka sudjeluje u brojnim projektima te da je poduprla važan Rijeka Gateway projekt obnove riječkog prometnog pravca i modernizacije riječke luke te da je želio vidjeti rezultate tog projekta.

S Rijekom surađujemo preko 20 godina, a osim Rijeka Gateway projekta sudjelovali smo u projektima unaprjeđivanja odvodnje i smanjenja onečišćenja, a surađujemo i sa Sveučilištem u Rijeci, s Centom za transfer tehnologija, kazao je.

Arulpragasam je rekao da je od gradonačelnika želio čuti viziju razvoja Rijeke pa su razgovarali o društvenim i socijalnim pitanjima, ali i o razvoju vrhunskih tehnologija, zelenim tehnologijama i digitalizaciji.

Rijeka je po mnogočemu lider u Hrvatskoj, rekao je Arulpragasam spomenuvši pritom energetsku učinkovitost te naglasivši da je Rijeka važno čvorište. To će, nastavio je, imati sve veći značaj na europskoj razini i u tom smislu Svjetska banka će i dalje pružati podršku, rekao je.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović izjavio je da su razgovarali o mnogim temama, da Svjetska banka imala uspješno implementirane projekte u Rijeci.

Sada su fokusirani na Rijeka Gateway projekt, koji se polako ali sigurno dovršava, a riječka luka dobiva završni sjaj i novu infrastrukturu.

Rekao je da su razgovarali i o energetskoj krizi i vladinim mjerama, financiranju projektne dokumentacije i postavljanju novih solarnih elektrana na javnim zgradama.

Na sastanku su bili i pročelnik za financije Grada Rijeke Ante Mađerić, stručnjak za projekte u Uredu Svjetske banke u Hrvatskoj Luka Bačić te konzultantica Svjetske banke za energetski sektor Stephanie E. Trpkov. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakTedeschi: U krizi je ulazak u eurozonu civilizacijski uspjeh Hrvatske
Sljedeći članakOgraničene cijene devet osnovnih prehrambenih proizvoda