Ugovor za izvođenje radova na projektu “Rekonstrukcija teretnog dijela željezničkog kolodvora Rijeka i izgradnja intermodalnog terminala na Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu”, vrijedan 159,5 milijuna kuna, potpisali su u četvrtak u nazočnosti ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, predstavnici Lučke uprave Rijeka, HŽ Infrastrukture i izvođača, tvrtke SŽ – Železniško gradbeno podjetje Ljubljana.

Ugovor su potpisali ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić i direktor tvrtke SŽ – Železniško gradbeno podjetje Ljubljana Tine Svoljšak.

U sklopu projekta modernizirat će se postojeći željeznički kolodvor i izgraditi intermodalni terminal na novoizgrađenom Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu. Među ostalim, bit će izgrađena četiri kolosjeka duljine 400 metara na novom dijelu terminala te dva kolosjeka za portalne dizalice.

To je jedan od sedam projekata koje se provode u Luci Rijeka, uz sufinanciranje iz europskih sredstava, tj. iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF.)

Kako je istaknuto, zajednički projekt riječke Lučke uprave i HŽ Infrastrukture pridonosi razvoju prometne povezanosti luke Rijeka kao jedne od osnovnih luka na Mediteranskom transeuropskom prometnom koridoru postizanjem visoke razine učinkovitosti u intermodalnom prijevozu.

Ministar Oleg Butković rekao je da je, nakon početka realizacije projekata u riječkoj luci, koji se financiraju iz CEF-a, u luci Raša i na kontejnerskom terminalu Brajdica, danas potpisan i ugovor i za realizaciju projekta na Zagrebačkoj obali.

“Tome dodajemo i cestu D 403, koja će povezati zapadni dio luke i riječku obilaznicu, projekt vrijedan oko 70 milijuna eura, što je ukupno projekata, u riječkoj luci ili u vezi s njom, vrijednih oko 390 milijuna eura. To pokazuje da je u riječkoj luci pokrenut velik investicijski ciklus”, naglasio je ministar.

Butković je podsjetio da je Lučka uprava Rijeka raspisala natječaj za koncesiju za novoizgrađeni Deep Sea kontejnerski terminal, da se javilo sedam svjetskih operatera te da se odluka o odabiru očekuje najkasnije u listopadu. To će zaokružiti uspješnu priču u riječkoj luci, rekao je dodavši da nakon toga slijedi pogled u budućnost, prema budućoj luci na Krku.

“Važno je izgraditi i prugu na mediteranskom koridoru, koja je prema Mađarskoj definirana. Uskoro krećemo s popisivanjem ugovora za dionicu Hrvatski Leskovac – Karlovac, a u ovom mandatu krenut ćemo i s prugom prema Rijeci, što je veliki iskorak”, rekao je Butković.

Na upitu o projektu marine u riječkom Porto Barošu, ministar je rekao da se očekuje da riječka gradska uprava promijeni prostorni plan, a nakon toga će o tome odlučivati Vlada. Lučka uprava je donijela sve potrebne odluke i nakon toga će se raspisati natječaj, dodao je.

Butković je još rekao da se Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama dugo izrađuje i da je jedan od najvećih izazova ministarstva.

“Vjerujem da ćemo nakon ljeta krenuti s kozultacijama na političkoj razini, u samoj koaliciji, da vidimo što će o tom zakonu kazati drugi partneri”, naveo je. Smatra da je taj zakon nužno što prije donijeti i da će se uspjeti uskladiti različita mišljenja, od gradova i općina do županija i drugih. “U interesu pomorskog dobra i boljeg uređenja tog pitanja, mislim da će doći do suglasja”, zaključio je.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa rekao je da se Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal sastoji od četiri važna dijela. Prvi je dio projekt Svjetske banke, izgradnja terminala, koji je gotov, a drugi izgradnja ceste D 403, za koju je raspisan natječaj, a novac osiguran.

Treći dio je ugovor, koji je danas potpisan, a četvrti dio je koncesioniranje Zagreb Deep Sea kontejnerskog terminala, koje je u tijeku.

“Vjerujem da ćemo sve riješiti do kraja godine i potpisati koncesijski ugovor”, rekao je Vukorepa. (Hina)