Vrtim Zdravi Film i PETICA za stvaranje zdravih navika djece

Ove godine u edukaciju je uključeno više od 18.000 osnovnoškolaca

Projekt Vrtim zdravi film, koji već deset godina zajednički provode Nestlé Adriatic i Hrvatski školski sportski savez, udružuje snage s javnozdravstvenim programom PETICA-igrom do zdravlja, Hrvatskoga liječničkog zbora. Zajedno će provesti niz aktivnosti usmjerenih na stvaranje zdravih navika djece i njih više od 18.000 ove godine uključiti u edukaciju. Prema broju obuhvaćene djece, PETICA i Vrtim zdravi film zajedno čine najopsežnije programe takve vrste u regiji.

Javnozdravstveni problem pretilosti kod djece prisutan je i u Hrvatskoj. To potvrđuju i statistički podaci za dob od 13 godina koji ukazuju na činjenicu da su podloga svemu lošije životne navike. Tek se 27,5% dječaka i 21,4% djevojčica u dobi od 13 godina bavi umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnošću najmanje 60 minuta tijekom dana, a 29,5% djece ima prekomjernu tjelesnu masu ili pretilost. Znanstvena su istraživanja potvrdila da su pretila djeca izložena većem riziku od pretilosti i u kasnijoj dobi. Osim toga, imaju i povećan rizik od brojnih kroničnih bolesti, poput dijabetesa tipa 2, srčanožilnih i zloćudnih bolesti.

Cilj ovih projekata je povoljno utjecati na zdravlje djece, kao i cijelih obitelji, promjenom prehrambenih navika i uvođenjem redovite tjelesne aktivnosti.

“Uloga prehrambene industrije je pozitivno utjecati na stvaranje zdravijih prehrambenih navika. Kroz projekt Vrtim zdravi film, koji se provodi u hrvatskim osnovnim školama, uloženo je više od 4,5 milijuna kuna. Važno je istaknuti da projekt isključuje promociju proizvoda djeci”, izjavila je Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé, dodavši: “Udruživanje snaga projekta Vrtim zdravi film i PETICE, ove ćemo godine edukacijom dotaknuti veći broj učenika, s naglaskom na veću interakciju roditelja i djece kod kuće. Ono što je posebno, ove godine uvodimo temu održivosti, brige za okoliš i smanjenja otpada hrane.”

Projekt Vrtim zdravi film provodi se na nacionalnoj razini u višim razredima osnovnih škola i obuhvaća teme pravilne prehrane i važnosti redovitog bavljenja tjelesnom aktivnošću. Koristi od edukacije do sada imalo je više od 60.000 učenika i 15.000 roditelja. PETICA – igrom do zdravlja usmjerena je na učenike nižih razreda osnovnih škola i njihove roditelje, a krajnji je cilj prevencija pretilosti. U sklopu programa educirano je više od 5.000 učenika i njihovih roditelja te je uključeno više od 12.000 dionika. Također, provedeno je više od 3.300 različitih predavanja i radionica posvećenih stvaranju zdravijih životnih navika u sklopu školskog kurikuluma u zagrebačkim osnovnim školama.

“Sretni smo što ove godine udružujemo snage s projektom Vrtim zdravi film jer iskustva pokazuju da ovakve multisektorske suradnje dugoročno doprinose promjeni ponašanja, u našem slučaju, usvajanju zdravih navika djece. Zajedničkim naporima snažnije ćemo osvijestiti zajednicu o tome kako suvremeni izazovi mogu utjecati na zdravlje i prehrambene navike djece te ćemo se usmjeriti na provedbu najboljih praksi koja je moguća sinergijom prehrambene industrije te strukovnih i javnozdravstvenih institucija”, kazala je prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender, nutricionistkinja i znanstvena koordinatorica programa PETICA – igrom do zdravlja.

Suradnja počinje provedbom aktivnosti “Budi za pet, misli na svoj planet” u sklopu koje, na društvenim mrežama PETICE i Nestlé Facebook stranici, 1. travnja kreće kreativan digitalni natječaj. U sklopu natječaja prikupljat će se i recepti, a najbolji će biti objavljeni u digitalnoj kuharici. Najkreativniji prema izboru stručnog žirija će biti nagrađeni godišnjim najmom vrta “Gruntek” sa sadnim materijalom kako bi i nakon kampanje mogli nastaviti sa zdravim životnim navikama.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakDHL: Elektronička trgovina među kompanijama tek hvata uzlet
Sljedeći članakPwC – jačanje otpornosti ključ je uspjeha u 2021. godini