25.2 C
Zagreb
Četvrtak, 18. srpnja 2024., 23:21
VijestiSvijetOznaka "made in" podijelila Uniju

Oznaka “made in” podijelila Uniju

Na posljednjoj sjednici prije raspuštanja zadnjeg saziva Europskog parlamenta vodilo se i nekoliko vrlo zanimljivih rasprava. Najinteresantnija je bila oko “made in” oznake koja se dotiče slobodnog tržišta i protekcionizma, zaštite potrošača, delokalizacije proizvodnje, globalne proizvodnje te ponovne reindustrijalizacije Europe. Zemlje iz južne Europe bile su za, a Njemačka i Britanija protiv.

EP je ipak izglasao da označavanje “made in” bude obavezno za neprehrambene proizvode (osim medicinskih) na unutarnjem tržištu EU-a jer to donosi veću sigurnost za proizvode, a jača se i zaštita potrošača. EP i Europska komisija sad su na zajedničkoj poziciji oko “made in” oznake.

Dosad se “made in” stavljao dobrovoljno. Od sada proizvođači će sami odlučiti isplati li im se više označavanje iz zemlje članice ili “made in Europe”.

Za robu koja se ne proizvodi u jednoj državi, nego na raznim lokacijama, pa i izvan Europe, “made in” će se odnositi na “posljednju ekonomski značajnu obradu”. Proizvod neće moći biti proizveden u Kini i samo upakiran u ambalažu u određenoj zemlji da bi dobio njen “made in”. Zadnja faza obrade mora biti “značajna”. Time bi se postigla velika sigurnost da se ustanovi je li npr. perilica rublja doista napravljena u Njemačkoj ili odjeća u Francuskoj ili Italiji.

Za “made in” i proceduru kojom se taj naziv stječe jako je lobirala Italija koja želi ponovno promovirati svoj izvoz odjeće, pokućstva, keramike. Pridružila se Francuska. Njemačka i Britanija koje su delokalizirale proizvodnju borile su se protiv ovako strogog “made in” određivanja. Neke zemlje su jako nezadovoljne rezultatom glasanja u EP-u, i tvrde da će potvrdu ove odluke blokirati u Vijeću. Ako u protivljenju ustraje 16 zemalja direktiva EP-a i EK-a past će u vodu. Ali, rezultat u Vijeću ovisit će na kraju o lobiranju za i protiv.

Britanski zastupnici, redom protivnici oznake “made in”, kažu da se radi o “pretpostavci da je proizvod bolji ako je napravljen u određenoj zemlji, a to je protiv filozofije jedinstvenog tržišta”.

Jedan britanski zastupnik podviknuo je da bi čak i Rolls Royce bio ugrožen jer je “koža od alpskih ovaca, motor se proizvodi u Njemačkoj, a drvo je iz Južne Amerike”.

Zastupnik Andreas Schwab iz njemačkog CDU-a smatra da bi “‘made in’ bio udar na njemačke kompanije” i da “ovakvim pseudomjerama ne treba podržavati talijanski izvoz”. Na raspravi je bilo i suprotnih tonova, ali uglavnom “made in” podržavaju mali proizvođači, a protiv su veliki. Postojat će i kazne, ali se još ne zna kakve, s time da zastupnici žele da one služe odvraćanju. (Business.hr)

Najnovije objave

Povodom Svjetskog dana sladoleda Ledo otvorio Kornet želja

Posjetitelji su tijekom izložbe Kornetu želja prišapnuli svoje želje za povratkom nekih legendarnih sladoleda, ali i ponudili ideje za nove okuse Ususret Svjetskom danu sladoleda,...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...