MasterCard je danas najavio da će postaviti prihvat beskontaktnog plaćanja kao standard za europske trgovce koji prihvaćaju MasterCard i Maestro kartice do 2020. godine, čime će se potrošačima u Europi omogućiti da plaćaju svojim beskontaktnim karticama i uređajima s ugrađenom NFC tehnologijom na svim terminalima za kartično plaćanje (POS terminalima).  

“Europljani već mogu koristiti beskontaktne kartice i obavljati mobilna plaćanju preko uređaja s NFC tehnologijom u 36 zemalja širom Europe i njihovo oduševljenje ovim sigurnim i jednostavnim načinom plaćanja je očigledno”, rekao je Javier Perez, predsjednik kompanije MasterCard Europe.

“Istraživanje koje je provela IHS Technology pokazuje da će se proizvodnja i distribucija mobilnih telefona koji imaju ugrađenu NFC tehnologiju učetverostručiti u sljedećih pet godina. MasterCard želi omogućiti sigurnost i jednostavnost mobilnih i beskontaktnih plaćanja bez obzira na to gdje se nalazite u Europi, što će omogućiti da jednostavno plaćate na način na koji želite i kada god želite”, dodao je.

MasterCard je odredio da postojeći POS terminali mogu biti zamijenjeni na kraju svog roka trajanja, a najkasnije do 1. siječnja 2020. godine te da novi POS terminali koji se uvode počevši od 1. siječnja 2016. godine moraju biti usklađeni s novim standardom.

Pokazujući kojom brzinom potrošači prihvaćaju ovu tehnologiju, studija o beskontaktnom plaćanju, koju je provela agencija PRIME Research u periodu od 1. studenog 2013. do 30. travnja 2014. godine, potvrdila je da potrošači uživaju u praktičnosti beskontaktnih plaćanja i da očekuju da trgovci uhvate korak s ovom tehnologijom.

Ovo istraživanje agencije PRIME Research pokazalo je da su Velika Britanija, Poljska, Rusija, Italija, Mađarska i Francuska europske zemlje s najvećim brojem potrošača koji su spremni usvojiti beskontaktna plaćanja i uvesti ih u svoju svakodnevicu.

U Velikoj Britaniji, za potrošače su prihvat beskontaktnih plaćanja i brzina kojom ih trgovci usvajaju presudni faktori. Moskovljani uživaju u pogodnostima plaćanja metroa preko svojih MasterCard PayPass kartica. Potrošači jedva čekaju da trgovci u većoj mjeri počnu prihvaćati beskontaktno plaćanje.

“Samo u 2013. godini broj transakcija preko beskontaktnih MasterCard i Maestro kartica u Europi se utrostručio, a promet preko tih transakcija uvećao se četiri puta. Korisnici beskontaktnih kartica nam preko društvenih mreža govore da vole plaćati beskontaktno i da bi željeli plaćati tako u još većoj mjeri. Današnja najava predstavlja neophodni korak kojim se označava prekretnica na području beskontaktnog plaćanja”, zaključuje Chris Kangas, direktor MasterCardovog sektora za beskontaktno plaćanje za Europu.

“Na hrvatskom tržištu do sada su četiri banke odnosno kartične kuće omogućile beskontaktno plaćanje na prodajnim mjestima: Erste Card Club, OTP banka, PBZ Card i Raiffeisen banka. Ovaj tip plaćanja jednostavnim prislanjanjem kartice na POS terminal nudi korisnicima mogućnost da svoja plaćanja obave na brz, siguran i jednostavan način i može biti implementirano na prodajnim mjestima bilo kojeg tipa i veličine te se može koristiti za plaćanje bilo kojih iznosa. Za plaćanja do 100 kuna nije potrebna nikakva dodatna verifikacija, dok se za iznose iznad 100 kuna transakcija verificira unosom PIN-a ili potpisom”, rekla je Sanja Žigić, MasterCard Country Manager za Hrvatsku.

MasterCard beskontaktna plaćanja omogućena su na 2,5 milijuna lokacija u 66 država širom svijeta, od kojih je 36 zemalja u Europi, uključujući Hrvatsku i susjedne zemlje: Sloveniju, Mađarsku, Crnu Goru, Srbiju, a od nedavno i Bosnu i Hercegovinu. Također, beskontaktne kartice mogu se koristiti za standardna plaćanja na oko 36,9 milijuna lokacija u 210 zemalja širom svijeta.