Nakon sastanka 50-ak dobavljača Agrokora u ponedjeljak navečer, član Uprave Francka Josip Budimir istaknuo je da su jedinstveni u svojim zahtjevima prema bankama i da će u idućim razgovorima tražiti da se očituju o njihovim prijedlozima

Generalni direktor Dukata Alen Fontana poručio da sustav sada financiraju jedino dobavljači svojom robom, ali i da to neće moći trajati predugo.

Kako je nakon sastanka izjavio Budimir, krug dobavljača proširen je na njih 50-ak, a informirani su o dosadašnjim pregovorima s bankama o uvjetima za pristupanje standstill aranžmanu, koji su banke već zaključile i nude ga dobavljačima za pristup.

“I dalje smo jedinstveni u svojim zahtjevima prema bankama i tražit ćemo da se u idućim razgovorima očituju o našim prijedlozima”, rekao je Budimir nakon dvosatnog sastanka dobavljača koji je održan na zagrebačkom Žitnjaku.

To je, dodaje, na tragu njihova dogovora s bankama da one šire krug banaka koje će sudjelovati u standstill aranžmanu, a dobavljači krug onih dobavljača koji bi bili voljni, po uvjetima koji su im komunicirani, tome pristupiti.

Član Uprave Francka rekao je da dobavljači i dalje isporučuju robu Agrokoru. “Ništa se u tome smislu nije promijenilo i očekujemo da će zapravo svi ovi razgovori koje smo vodili i u Vladi i s bankama ranijih dana, uroditi plodom, da će svijest o urgentnosti situacije i potrebi brze reakcije biti primjerena i u ponašanju drugih aktera, ne samo nas koji taj sustav zapravo održavamo na životu svojim isporukama roba i suzdržavanjem od prinudnih naplata svojih potraživanja”, naglasio je Budimir.

Apelirao je i na druge dobavljače, koji nisu uključeni u njihov krug, da se i oni tako ponašaju. Jer smatraju, kako je kazao, da samo podrškom koju daju mogu dočekati da se kroz institucionalna rješenja, bilo zaključenjem standstill aranžmana ili kroz zakonski prijedlog koji je u saborskoj proceduri, napravi nešto što će omogućiti da se sustav Agrokor stavi na zdrave noge i počne opet normalno poslovati.

Odgovarajući na upite novinara, Budimir je kazao kako bi dobavljači voljeli da država pristupi standstill aranžmanu. “Nisu oni rekli da to neće napraviti. Oni su samo rekli i objasnili kakva je procedura i po toj proceduri se naravno, nažalost, i banke ponašaju. Svi rade po procedurama, jedini dobavljači zasad ne rade po procedurama, jer kad bi mi počeli po tim procedurama funkcionirati onda više ne bi imali o čemu razgovarati”, ustvrdio je Budimir.

Kazao je da, uz normalnu isporuku roba, žele i da se maknu blokade žiro računa kompanija iz sastava Agrokora, ali i “određena jamstva da će u tom slučaju banke se ponašati na način da poštuju te naše zahtjeve da uliju dodatnu likvidnost i da se zapravo uredno podmiruju nove obveze, a da se stare servisiraju u nekim rokovima”.

Na upit kroz koji su model rješavanja situacije u Agrokoru dobavljačima prihvatljiva jamstva, Budimir je kazao da su im prihvatljiva kroz oba modela, ali pod uvjetom da se brzo donesu i da budu funkcionalna.

Budimir je također istaknuo kako dobavljači imaju više uvjeta za pristup standstill aranžmanu (koji su potpisale banke). “Mi ćemo u idućim razgovorima, koje očekujemo da ćemo jako skoro dogovoriti s njima, morati dobiti odgovor s njihove strane jednoznačan”, poručio je Budimir, dodavši da je razgovor u subotu navečer “načelno bio pozitivan”, ali očekuju konkretizaciju u što kraćem roku.

Odgovarajući na upit novinara, rekao je i kako se deblokada računa Agrokora jedino može provesti kroz novi zakon. tzv. lex Agrokor.

“Mi drugog načina ne vidimo. Ili će se u sklopu standstill aranžmana stvoriti kritična masa onih koji će ga potpisati pa dobrovoljno odblokirati račun (Agrokora i njegovih tvrtki) i prihvatiti princip po kojem će nova potraživanja imati prioritet u naplati, a ako to ne uspije, onda je dobro da postoji to institucionalno rješenje pa da se to silom zakona napravi”, poručio je Budimir.

Rekao je i da su dobavljači jedinstveni u pogledu toga na koji način riješiti situaciju u Agrokoru – putem standstill aranžmana ili institucionalnog rješenja. “Mi se ne opredjeljujemo za jednu ili drugu varijantu. Mi težimo da se što prije postigne kvalitetno rješenje koje će omogućiti stabilizaciju sustava i njegovo normalno funkcioniranje i podmirivanje obveza prema dobavljačima. Koji put bude brži i efikasniji za realizaciju mi smo za njega”, istaknuo je.

Na upit je li netko od dobavljača zainteresiran za ulazak u vlasništvo Agrokora pretvaranjem svojih potraživanja u vlasnički udjel, Budimir je rekao da je “to jedan korak predaleko unaprijed”.

Generalni direktor Dukata Alen Fontana je, odgovarajući na upit novinara, rekao da se dobavljači nisu usuglasili oko povlačenja blokada žiro računa kompanija Agrokora, kao i deaktiviranja zadužnica.

“Ja bih samo napomenuo i još jednom podvukao jednu važnu stvar – dakle u ovom cijelom procesu jedini akter koji danas upumpava novac u sustav kroz robu su ustvari dobavljači”, rekao je Fontana.

Do dogovora sviju uključenih strana treba doći što prije, poručio je Fontana i upozorio da “dobavljači neće biti u mogućnosti, a ima ih jako puno, predugo suportirati stvar svojom dobrom voljom”.

Fontana nema odgovor na pitanje kada će banke dati prvi novac za održavanje likvidnosti u Agrokoru, a nada se da će stići što prije. U konačnici, mi smo svoje razgovore i pregovore s bankama počeli i očekujemo da ćemo ovaj tjedan i s njihove strane imati konstruktivan odgovor na naše prijedloge koje smo dali, naglasio je Fontana.

Čelni čovjek Dukata istaknuo je da ovaj sustav ne može funkcionirati, ako ga financiraju samo dobavljači”. “Dakle, vrlo brzo se rješenje mora naći”, poručio je i ponovio da je vrijeme ključni faktor i nema ga još puno. (Hina)