agrofructus midiAgroFructus grupa iz Donjeg Miholjca, u većinskom vlasništvu Denisa Matijevića, preuzela je od koncerna Agrokor Ivice Todorića tvrtku Kor Neretva.

Iz koncerna su pojasnili da je Agrokor napustio posao otkupa voća i povrća u dolini Neretve i u tijeku je preuzimanje od strane AgroFructus Grupe.

Todorić i Matijević surađuju više od desetljeća, proteklih godina bili su partneri u više projekata od kojih je AgroFructus najznačajniji. Agrokor okrenuo novom poslovnom konceptu u kojemu on nastavlja proizvodnju povrća u Belju i Vinkovcima, ali više ne otkupljuje, a Matijević je svoju poduzetničku strategiju zacrtao upravo na okrupnjavanju tog sektora pa je nakon preuzimanja AgroFructusa u portfelj stavio i Kor Neretva.

U međuvremenu je, lani u rujnu, Borislav Škegro preko fonda Quaestus PE i Fragarie od Agrokora preuzeo tvrtku Moslavina voće s najvećim voćnjakom u RH s jabukama površine 265 hektara.

Matijević je s ovom akvizicijom AgroFructus grupi, s listom od šest tvrtki u RH, Makedoniji i BiH koje broje 550 zaposlenika i u 2014. ukupno su ostvarile 600 milijuna kuna prihoda, dodao sedmu, Kor Neretvu.

Njezini podaci o poslovanju u prošloj godini još javno nisu poznati, no za 2013. imala je 115 milijuna kuna prihoda, uz godišnji rast od gotovo 12 posto, neto dobit od 1,7 milijuna kuna i 57 zaposlenih radnika.

S ovim poslovnim potezom Matijević će AgroFructusu zasigurno pospješiti konkurentnost. Definitivno postaje najveći proizvođač i otkupljivač voća i povrća na domaćem tržištu budući da surađuje i s oko od 3000 kooperanata od kojih godišnje otkupi više od 100 tisuća tona voća i povrća, a raspolaže s 90 tisuća tona rashladno-skladišnih kapaciteta. (SEEbiz.eu)