Mali i srednji trgovci upoznali su se s novostima u prodaji duhanskih proizvoda te važnosti sprječavanja njihove nezakonite trgovine koja bi mogla značajno porasti ulaskom Hrvatske u Europsku uniju

U sklopu “JTI Akademije za trgovce” danas su uručene diplome prvoj generaciji polaznika edukacijskog programa koji organizira tvrtka JTI (Japan Tobacco International).

Radi se o edukacijskom programu namijenjenom srednjim i malim trgovcima u Hrvatskoj koji na svojim prodajnim mjestima u ponudi imaju duhanske proizvode.

Polaznici Akademije imali su priliku čuti nešto više i o promjenama u poslovanju koje Hrvatsku očekuju prilikom ulaska u Europsku Uniju. Uzimajući u obzir predstojeći rast trošarina na duhanske proizvode, polaznici Akademije su se složili kako je jedan od najvažnijih ciljeva svih sudionika procesa prodaje duhanskih proizvoda suzbijanje tzv. “crnog tržišta” odnosno nezakonite trgovine.

Siniša Trbojević, direktor JTI-a za hrvatsko tržište, naglasio je da je ovo prvi put da se edukacija ove vrste organizira u Hrvatskoj.

“Prodaja duhanskih proizvoda nosi sa sobom brojne specifičnosti, stoga se Japan Tobacco International uvijek trudi upoznati partnere u maloprodaji sa svom regulativom na tom području, osobito onom koja se tiče suzbijanja nezakonite trgovine duhanskim proizvodima. Nezakonita trgovina duhanskim proizvodima ne predstavlja samo prijetnju poslovanju proizvođača i trgovaca duhanskim proizvodima, već izravno ugrožava i redovno prikupljanje prihoda državnog proračuna nemogućnošću ubiranja trošarine na duhanske proizvode. Budući da je odgovornost prema zajednici u kojoj djelujemo dio JTI-eve poslovne politike, svakako ćemo nastaviti s ovakvim i sličnim programima kako bi podigli svijest o ovome problemu”, istaknuo je Trbojević.