U fokusuPregled kartičnog poslovanja vodećih banaka na hrvatskom tržištu

Pregled kartičnog poslovanja vodećih banaka na hrvatskom tržištu

ERSTE BANKA
Kartična kuća Erste Card Club (ECC) članica je grupe Erste banke u Hrvatskoj u čijem je cjelovitom vlasništvu. ECC izdaje Diners Club, Visa i MasterCard kreditne kartice, kojih je do 31. prosinca 2012. izdanih oko 508.000. Njima je tijekom prošle godine obavljeno više od 17,2 milijuna transakcija. U Hrvatskoj ECC ima ugovor o prihvatu na više od 61.000 prodajnih mjesta, od čega na više od 27.000 ima ugovoren prihvat obročne kupnje. Kako svaki trgovac ima svoje potrebe, tako se i ponuda proizvoda prilagođava svakom od njih. Primjerice, kod trgovaca koji prodaju robe i usluge viših vrijednosti, poput građevinskog materijala ili informatičke opreme, nudi se obročni prihvat kartica, dok se kod trgovaca kod kojih se obavljaju male svakodnevne kupnje do 100 kn, ugovara npr. prihvat beskontaktnog plaćanja. Kroz različite kanale komunikacije, ECC nastoji trgovcima omogućiti da oglase sebe, svoje popuste, kao i druge pogodnosti. Ovakav vid suradnje ECC ostvaruje i s velikim trgovačkim lancima i sa sasvim malim trgovcima na području Hrvatske. Isto tako, nastoji trgovcima omogućiti maksimalnu stručnu pomoć i podršku. Sama naknada za uslugu prihvata ovisi o više parametara, primjerice vrsti djelatnosti, prometima koji se ostvaruju ili veličini trgovca. Ovisi i o odluci koje kartične proizvode trgovac, iz ponude ECC-a, želi prihvaćati na prodajnom mjestu, kao i o tome za koje se vidove suradnje odlučio, a naknada za samo korištenje POS uređaja se ne naplaćuje.

HRVATSKA POŠTANSKA BANKA
Karticama Hrvatske poštanske banke (HPB) može se plaćati na svim prodajnim mjestima u zemlji i inozemstvu s odgovarajućom oznakom (Visa, Visa electron, Maestro, MasterCard), budući da je HPB punopravni član kartičnih organizacija Visa i MasterCard. Iako HPB ima instalirane EFT POS terminale za prihvat kartica na više od 1000 prihvatnih mjesta u poštanskim uredima i poslovnicama FINA-e, namijenjenih uglavnom za podizanje gotovine, Banka također ugovara suradnju o prihvatu kartica za bezgotovinsko plaćanje s trgovcima za sve vrste kartica. HPB izdaje kartice za fizičke osobe i za poslovne subjekte: debitne kartice za fizičke osobe Maestro i Visa Electron, te debitnu karticu za poslovne subjekte Visa Business electron; kreditne kartice za fizičke osobe MasterCard i Visa karticu na rate te kreditnu karticu za poslovne subjekte Visa Bonus plus; kartice s odgodom plaćanja za fizičke osobe MasterCard i karticu s odgodom plaćanja za poslovne subjekte Visa Business, dok je u pripremi Visa prepaid kartica za fizičke osobe. HPB je krajem 2012. godine imala izdanih 560.000 debitnih i 50.000 kreditnih kartica. EFT POS terminali HPB-a za plaćanje karticama prihvaćaju sve brendove prisutne na hrvatskom tržištu. Usluga za prihvat kartica ugovara se putem poslovne mreže, a uvjeti ovise o vrsti djelatnosti, očekivanom prometu i postojećem poslovnom odnosu s Bankom.

HYPO ALPE-ADRIA-BANK
Hypo banka ima sklopljene ugovore s gotovo 3000 klijenata, a klijenti Banke mogu plaćati karticama na oko 5000 prodajnih mjesta diljem Hrvatske. Na svim prodajnim mjestima koja imaju ugovor s Bankom može se plaćati svim debitnim, charge i kreditnim karticama Banke. Banka izdaje kartice brendova Visa i MasterCard. Suradnja s trgovcima dogovara se ovisno o budućoj projekciji ostvarenog prometa. Provizija ovisi i o naknadama koje Banka plaća kartičnim kućama (Visa i Master), kao i o vrsti poslovanja kojom se tvrtka bavi. Hypo banka klijentima ne naplaćuje POS uređaj. U skorije vrijeme krenuli su sa servisom obročnih plaćanja na prodajnim mjestima, kao i plaćanja na rate karticama na POS-ovima drugih banaka. Banka je proširila ponudu kartičnih usluga uvođenjem obročne otplate Visa Classic karticom koja se može koristiti na više od 28 milijuna prodajnih mjesta diljem svijeta, za kupnju putem interneta, na samoposlužnim uređajima te za podizanje gotovine na bankomatima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kartica uz svoju osnovnu funkcionalnost – beskamatnu odgodu plaćanja do 40 dana, nudi i dodatnu mogućnost podjele na rate svih transakcija u iznosu većem od 300 kuna. Korisnici ove kartice postaju i dijelom programa nagrađivanja “Hypo klub”, u sklopu kojeg mogu ostvariti brojne pogodnosti i nagrade. Hypo banka svakom klijentu pristupa pojedinačno i nema unaprijed zadane okvire za POS poslovanje. Dugogodišnja suradnja klijentu pogoduje u bilo kojem dogovaranju novog proizvoda ili servisa pa tako i kod sklapanja ugovora za POS uređaje.

OTP BANKA
Na dan 31. prosinca 2012. ukupno je bilo izdano 363.529 kartica OTP banke (brendova MasterCard i Visa). S karticama se, osim na prodajnim mjestima (prodajna mjesta – 1197, POS trgovaca – 1135), može plaćati na gotovo svim prodajnim mjestima s oznakom Visa, odnosno MasterCard, u Hrvatskoj i diljem svijeta. Provizija, odnosno naknada koje plaćaju trgovci ovisi o ukupnom godišnjem prometu po POS-u, broju POS uređaja te o prihvatu tuđih kartica ili kartica OTP banke, a kreće se od 2 do 5 posto za velike i male trgovce. Razlike kod dogovaranja suradnje između velikih i malih trgovaca odnose se na promet po uređaju. Trgovci koji se odluče za suradnju s OTP bankom postižu veću učinkovitost na trgovačkom ili isplatnom mjestu koristeći EFT/POS terminale OTP banke, a njihovim korištenjem smanjuju troškove te povećavaju brzinu provođenja transakcija. EFT/POS terminali OTP banke omogućuju prihvat svih kartica: Visa, Maestro, MasterCard, Diners i American Express, neovisno o tome radi li se o osobnim ili business karticama domaćih ili inozemnih banaka. Jednostavnim provlačenjem kartice kroz čitač kartica na EFT/POS terminalu unose se sve potrebne informacije, a uređaj sam provjerava valjanost i ispravnost kartice, tako da su trgovci i kupci maksimalno zaštićeni od moguće zlouporabe kartice. OTP banka, kao prva u Hrvatskoj, omogućuje i prihvat PayPass kartica u beskontaktnom modu. Što više kupaca plati karticom, manje gotovine se zadržava u blagajnama, što znači i manji gubitak u slučaju krađe.

PRIVREDNA BANKA ZAGREB
U portfelju PBZ Carda nalaze se American Express kartice te MasterCard i Visa kartice Privredne banke Zagreb. Cjelokupnu prodajnu mrežu PBZ Carda čini više od 60.000 prodajnih mjesta, a kod ugovornih partnera PBZ Card ima ugrađenih oko 27.000 POS uređaja. Osim što je jedinstven po svom portfelju, koji čine tri globalna kartična brenda: American Express, MasterCard i Visa, PBZ Card je i vodeća kartična organizacija u Hrvatskoj s više od dva milijuna izdanih kartica. American Express kartice mogu se koristiti na oko 58.000 prodajnih mjesta u Hrvatskoj te više od milijun u oko 200 zemalja svijeta, dok se Visa i MasterCard/Maestro kartice Banke mogu koristiti na više od 30 milijuna prodajnih mjesta u Hrvatskoj i svijetu. Poslovanje s PBZ Cardom prodajnim mjestima donosi brojne prednosti, kao što su uštede u kartičnom poslovanju kroz ostvarivanje najpovoljnijih uvjeta poslovanja te kvalitetnije, jednostavnije i profitabilnije kartično poslovanje. Korisnici American Express kartica te PBZ Maestro i PBZ Visa Inspire kartica, imaju mogućnost obročnog plaćanja bez kamata i naknada po gotovinskim cijenama na više od 54.000 prodajnih mjesta u Hrvatskoj. Korisnicima American Express kartica dostupni su i potrošački krediti na 11.000 prodajnih mjesta. Među pogodnostima su i programi nagrađivanja vjernosti korisnika, kao što su My Card i Membership Rewards. Prihvaćanje bilo kojeg kartičnog brenda u portfelju, definirano je putem Ugovora o prihvatu, a koji sklapaju s prodajnim mjestima. Dogovoreni uvjeti dio su poslovnog odnosa kartične kuće, odnosno Banke i prodajnog mjesta kojim su definirane i naknade za trgovce.

RAIFFEISENBANK AUSTRIA (RBA)
RBA kreditne i debitne kartice prihvaćene su u svijetu na više od 32 milijuna prodajnih mjesta, a u Hrvatskoj na više od 90.000 POS terminala, odnosno na svim mjestima na kojima su istaknute Visa i MasterCard kartice. RBA je članica MasterCard International i Visa International s kojima je u suradnji, kao i s American Express i Diners Club Adriatic d.d., omogućila prihvat svih vrsta kartica zastupljenih na hrvatskom tržištu: MasterCard, Maestro, Visa/Visa Electron, American Express, Diners. Ovom mogućnošću osiguran je prihvat svih osobnih i business kartica izdanih od strane domaćih i inozemnih banaka. U suradnji s trgovcima RBA kartice prihvaćene su na 11.000 POS terminala u zemlji. Na RBA prodajnom mjestu prihvaćaju se sve kartice za koje je trgovac sklopio Ugovor (MasterCard, Cirrus/Maestro, Visa, AmEx, Diners). Uvjeti prihvata MasterCard, Cirrus/Maestro i Visa kartica izdanja bilo koje banke u zemlji i svijetu, kao i prodaja na rate RBA karticama, dogovaraju se sa svakim trgovcem individualno. RBA POS terminali imaju mogućnost prihvata svih kartica, omogućuju plaćanje RBA karticama na rate kao i mogućnost da korisnik kartice izdanja inozemne banke sam odabire valutu terećenja zemlje u kojoj je kartica izdana. RBA POS terminali osiguravaju brzu provedbu transakcija te kvalitetnu uslugu uz cjelovitu podršku trgovcu.

SOCIETE GENERALE – SPLITSKA BANKA
Splitska banka surađuje s 4500 trgovaca, a na 11.600 prodajnih mjesta postoji mogućnost plaćanja karticama izdanih od strane Banke: Visa, MasterCard, Maestro, a njihova prodajna mjesta prihvaćaju i AmEx i Diners kartice, uz prethodni ugovor s kartičnim kućama PBZ Card i Erste Card Club. Broj ostvarenih transakcija u 2012. iznosio je 6,3 milijuna, a broj izdanih kartica 390.000. Visina provizije, koja se dogovara s trgovcima, ovisi o sveukupnom odnosu koji dotični trgovac ima s Bankom, kao i o sveukupnom prometu. Preporuke trgovcima zašto da se odluče na suradnju s Bankom su: kvaliteta, brzina usluge i fleksibilnost. Splitska banka je prvi principal za Visa International još od 1994., a Banka je u 2012. po treći put obnovila certifikat usklađenosti s PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) standardom sigurnosti podataka u kartičnom poslovanju. PCI DSS certifikat izdaje međunarodno vijeće koje je osnovano s ciljem da kroz definirani sigurnosni standard utječe na uvođenje boljih sigurnosnih mjera u kartičnim sustavima principala, a sve zbog bolje zaštite krajnjih korisnika kartica u procesu kartičnih transakcija. PCI DSS certifikat jamči da je sigurnost podataka i obrada kartičnih transakcija u informacijskom sustavu Banke na visokoj razini koju zahtjeva međunarodni sigurnosni standard. Za sve klijente Banke, preko 500.000 fizičkih, preko 23.000 malih poduzetnika i obrtnika te 2400 velikih tvrtki, to znači da su podaci na njihovim karticama, kao i sve kartične transakcije, zaštićeni najvišim mogućim važećim sigurnosnim mjerama.

ZAGREBAČKA BANKA
Zagrebačka banka s više od 2,8 milijuna izdanih kartica je vodeći izdavatelj sa širokom lepezom proizvoda. To su Maestro, MasterCard i Visa debitne, odnosno kartice s odgodom plaćanja, individualne, poslovne, standardne i premium. Kartice Banke omogućuju plaćanje diljem svijeta na više milijuna prodajnih mjesta, kao i podizanje gotovine Maestro karticama ZABA-e bez naknade na svim bankomatima UniCredit Grupe diljem Europe. ZABA klijentima nudi bolju, kvalitetniju uslugu, nastoji prepoznati potrebe za specifičnim kartičnim uslugama, ali i sigurnosnim komponentama. S tim ciljem koristi najkvalitetnije POS uređaje, kako stacionarne (fiksne), tako i prijenosne (GPRS), a usluge instalacije, održavanja i pomoći uklopljene su u naknadu za prihvat kartica. Veličina trgovca i ostvareni volumen prometa samo su jedna od komponenti pri definiranju cijena naknade. Osim veličine klijenta, na cijenu utječe i industrija iz koje klijent dolazi, specifične tehničke potrebe i sl. Kada se govori o kartičnom poslovanju Banke, ističu sljedeće prednosti: pouzdanost i kvaliteta usluge, brzina procesiranja transakcija kroz specifične napredne tehničke izvedbe za velike korisnike, bežični uređaji koji pružaju sigurnost korisnicima kartica te prepoznavanje potreba klijenata. Nove usluge i opcije, obročna plaćanja na prodajnim mjestima uz izrazito kratke rokove plaćanja (dva dana), MultiPlus Card loyalty program koji potencira potrošnju karticama ZABA-e, ali i pruža mogućnost klijentima da se priključe programu lojalnosti, samo su neke od pogodnosti.

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...