Mali proizvođači s hrvatskih sela napokon će biti izjednačeni s onima u Europskoj uniji zahvaljujući novom pravilniku koji malim gospodarstvima omogućava preradu i prodaju mesa i mesnih prerađevina na kućnom pragu, objavila je u nedjelju Hrvatska radiotelevizija.

domaci-proizvodi-midiVlasnici malih gospodarstava od sada svoje proizvode među koje se uz meso svrstavaju i mlijeko i mliječni proizvodi mogu prodavati i na lokalnom tržištu, konkretnije u krugu od pedesetak kilometara, i to izravno kupcima. Osim toga, novi pravilnik uvelike je smanjio potrebnu papirologiju vezanu za certificiranje i registraciju eko proizvoda, što je do sada bio jedan od glavnih razloga koji je ljude odvraćao od bavljenja tom granom poljoprivrede.

Upravo u ekološkoj poljoprivredi iz godine u godinu rastu kvote i poticaji, a potražnja za zdravom hranom u cijeloj Europskoj uniji, a posebice u razvijenijim zemljama također je u velikom porastu.

Udio ekološke proizvodnje u domaćoj poljoprivredi tri je puta manji od onog u Europskoj uniji, a kod nas se trenutačno ekološki proizvodi na oko 90 tisuća hektara, s naglaskom na to da je potencijal mnogo veći. (SEEbiz.eu)