Dražen Pehar – Asseco SEE

Hrvatska IT industrija ne može rasti samo na lokalnom tržištu. Općenito smatram kako je za našu IT industriju ključno izaći iz regionalnog okvira pri čemu i istok i zapad, svaki sa svojim specifičnostima, nude značajne razvojne potencijale, kaže Dražen Pehar, predsjednik Uprave Asseca SEE Hrvatska

Asseco SEE je fokusiran na bankarsku industriju. Naša rješenja implementirana su u većini hrvatskih banaka, a i internacionalno smo zastupljeni u velikom broju financijskih institucija, ističe Pehar.

Možete li nam se za početak predstaviti: kako i kada ste počeli raditi u IT-u, kako je išao Vaš osobni razvoj i kako ste poslali dijelom Asseca SEE?
Moj put počinje 1993. godine kada sam s dva partnera osnovao tvrtku Logos, a naš prvi projekt bio je Zabafon. Nakon više od desetljeća uspješnog poslovanja, 2008. ulazimo u sastav grupacije Asseco SEE koja nastaje akvizicijama lokalnih hrvatskih tvrtki od strane poljske grupacije Asseco.

Prve su akvizirane tvrtke Arbor informatika iz Rijeke i Logos iz Zagreba, pa Biro Data Servis iz Zagreba te na kraju dio poslovanja tvrtke EPTA – EŽ Računarstvo, također iz Zagreba.

Asseco SEE je fokusiran na bankarsku industriju te nudi rješenja za sigurnost u mobilnom i internet bankarstvu, zatim razvijamo aplikacije i rješenja za bankomate, POS terminale i kontakt centre.

IT industrija je jedan od sektora koji ima veliki potencijal. Kako gledate na ovaj sektor iz vaše perspektive, odnosno možemo li reći da je hrvatska IT scena konkurentna na regionalnom, europskom ili globalnom nivou?
Klišej je govoriti da IT industrija ima perspektivu. Mi u Hrvatskoj malo kaskamo za zapadom i Europom, ali smo još uvijek ispred naših istočnih susjeda. U svim segmentima se događa digitalizacija pa stoga IT može samo rasti.

lead1

Nama je cilj širiti se i na istok i na zapad, jer smatramo da imamo što za ponuditi. Kada pričamo o zapadu, na to tržište se još nismo uspjeli jače proširiti, iako imamo reference u UniCredit grupaciji za mobilno bankarstvo, a naša rješenja su implementirana i u grupaciji Intesa Sanpaolo.

Regionalni Asseco pokriva 14 zemalja. Kako se odvija poslovanje na razini grupacije?
S izuzetkom Turske, u svim smo zemljama u kojima poslujemo jako dobro pozicionirani što se tiče bankarskih rješenja. Stoga nam je prostor za širenje prilično sužen. Međutim, prilika leži na zapadnim, razvijenim tržištima.

Asseco SEE je zasad ostvario dobru suradnju s klijentima na talijanskom tržištu, no cilj nam je taj iskorak učiniti još značajnijim. Općenito smatram kako je za našu IT industriju ključno izaći iz regionalnog okvira pri čemu i istok i zapad, svaki sa svojim specifičnostima, nude značajne razvojne potencijale.

Postoje li, i ako da, koje su razlike u poslovanju na pojedinim tržištima unutar regije koju pokrivate? Koja su vam najveća i najznačajnija tržišta?
Nama u Assecu SEE Hrvatska je najznačajnije tržište Hrvatske te dva ključna internacionalna klijenta UniCredit i Intesa Sanpaolo. Što se tiče cijele Asseco SEE grupe, svaki ogranak drži fokus na svom tržištu. Osvajanje tržišta izvan lokalnog je mukotrpan posao, posebno ako nemate kontakte.

Kako ste zadovoljni poslovnim rezultatima za Hrvatsku u prošloj godini? Znamo da imate više razvojnih odjela među kojima su posebno značajni razvoj mobilnih i sigurnosnih aplikacija te kontakt centara. Koji razvojni odjel bilježi najbolje rezultate?
Zadovoljni smo rezultatima svih odjela. Mogu reći da je godina bila solidna jer treba biti objektivan s obzirom na stanje u gospodarstvu. Inače, sva tri odjela su ove godine zabilježila pozitivne pomake. U Italiji smo dobili važan projekt za sigurnost koji smo uspješno isporučili.

lead2Što se tiče rješenja mobilnog bankarstva, dobili smo Intesa digital projekt za koji upravo ide prva implementacija u Mađarskoj, dok je tim koji se bavi kontakt centar rješenjima odradio projekte za Croatia osiguranje i Generali osiguranje.

Asseco SEE je na hrvatskom tržištu prisutan od 2008. godine. Pretpostavljamo da je prošao niz organizacijskih promjena u proteklih sedam godina. Koje biste istaknuli kao najveće, odnosno koje su najviše utjecale na Asseco SEE kakav je danas?
Prije svega, proces spajanja i preuzimanja je sam po sebi izazovan, bez obzira je li tvrtka mala ili velika. Kada se izvrši akvizicija, očekuje se spajanje u kojemu najveći izazov predstavlja prilagodba velikoj strukturi i novim procesima.

U manjim tvrtkama, kao što je bio Logos, gdje je vlasnik ujedno i menadžer te se posao obavlja poprilično intuitivno, nema procesa, procedura niti zadane strukture. Kada se takva tvrtka integrira u veliki sustav nastane kulturološki šok kojemu se treba prilagoditi.

Koje biste realizirane projekte u ovoj godini izdvojili kao najznačajnije i zašto?
Što se tiče projekta s Intesa Sanpaolo grupom, tek ćemo sljedeće godine osjetiti materijalnu dobit, dok nam je UniCredit kontinuirana priča. Tu je i kontakt centar Croatia osiguranja te podrška PBZ-u s POS terminalima. Dobili smo i prvi posao sa Zagrebačkom bankom o isporuci određenog broja bankomata čime sam veoma zadovoljan.

Kako teče razvoj neke aplikacije za klijenta? Kako se odvija sam proces i koje su sve strane uključene u njega? Je li kompletna odgovornost za aplikaciju (funkcionalnost, izgled, sigurnost) na Assecu SEE?
Ovisi o području. Recimo, aplikacije mobilnog bankarstva definitivno su zajednički rad informatike, biznisa i marketinga klijenta i Asseca SEE. Mi imamo znanje o tome kako aplikaciju napraviti da bude sigurna i funkcionalna.

S druge strane, najveći broj banaka s kojima radimo, pogotovo UniCredit i Intesa Sanpaolo, angažiraju stručnjake za dizajn korisničkog sučelja pa je stoga sve timski rad. Mi se uvijek prilagođavamo klijentu kako bi na kraju bio zadovoljan.

Znamo za veliki payment projekt Asseca SEE koji je  ostvaren u suradnji s Konzumom/Tiskom i Zagrebačkom bankom. Kakvi su rezultati projekta? Koriste li kupci ovaj način plaćanja te planirate li raditi slične projekte i s drugim trgovačkim lancima i bankama?
M-kupi je bio pilot projekt da opipamo bilo kupaca kako bi uvidjeli hoće li koristiti mobilni telefon za plaćanje na prodajnom mjestu. Pokazalo se da tehnologija radi, da je pouzdana i brza. Dobili smo pozitivne reakcije, ali sada je vrijeme za iskorak u NFC tehnologiju.

U payment domeni, što mislite da će se događati u narednih pet godina? Koji će biti trendovi, glavni igrači?
Broj NFC telefona raste iz dana u dan te smatram da će kroz tri do pet godina vrlo veliki broj transakcija preko POS terminala ići preko NFC tehnologije. Payment industrija će morati definirati standard koji će svi morati prihvatiti i koristiti bez obzira na to koji pametni telefon posjeduju.

Kako donosite odluke o razvoju novih aplikacija? U kojoj mjeri nove tehnologije određuju smjer u kojemu razvijate svoje poslovanje?
Mi pokušavamo povezati investiciju razvoja određenog proizvoda sa stvarnim potrebama klijenata. Veliku ulogu u tome igra prodaja koja nam daje povratnu informaciju o tome što bi klijentu bilo zanimljivo u određenom periodu. Tako pokušavamo razvijati, kako nove proizvode, tako i nove funkcionalnosti.

U današnjem vremenu održivost poslovanja je ključan element bilo koje strategije. Koliko je ovaj aspekt važan za Asseco SEE?
Prvi zadatak svakog menadžmenta je da tvrtku učini održivom u pet narednih godina. Drugi je da zaposlenici redovito dobivaju plaće i da te plaće ne padaju, i treći, ako dolazi do potrebe za reorganizacijom, da se ona realizira što bezbolnije i korektnije za svakog zaposlenika.

lead3

Održivost se gleda iz dva kuta. Jedan je da tvrtka osigura atraktivan i zanimljiv posao i plaće, a drugi da pokuša osigurati lojalnost i vjernost tvrtki, što je sve teže.

Suočava li se Asseco SEE s odlaskom kadrova? Na koji se način trudite zadržati kvalitetne djelatnike te koji vam je kadar najvažniji?
Svi se s tim suočavamo. Kod informatičara nema straha od egzistencijalnih pitanja jer su vrlo traženi pa ih je i teško zadržati. A kadrovi, svi su podjednako važni.