• Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) omogućila je korisnicima beskontaktno plaćanje uz pomoć mobilne aplikacije RBA mKartica.
  • Beskontaktno plaćanje je puno brže što je posebno važno na prodajnim mjestima poput kioska i suvenirnica
  • Za korištenje aplikacije nije potrebna Internet veza, niti je prilikom plaćanja potrebno otključavati telefon

Beskontaktno plaćanje sve je popularnije, a kako ističe Catalin Cretu, General Manager tvrtke Visa za Hrvatsku, Rumunjsku, Sloveniju i Maltu, očekuje se da će do 2020. godine oko 50 posto transakcija kompanije Visa u Europi biti provedeno mobitelom, tabletom ili nečim “nosivim” poput narukvice ili privjeska.

Beskontaktno plaćanje je sigurnije i mnogo brže, što je posebno važno za prodajna mjesta poput kioska, štandova s hranom ili suvenirnica. Trgovci u takvim prodajnim objektima znaju koliko je važna brzina usluge, ali i brzina naplate, jer se suočavaju s odustajanjem od kupnje kad kupci moraju čekati u redu, navodi Catalin Cretu, General Manager kompanije Visa za Hrvatsku, Rumunjsku, Sloveniju i Maltu.

Najnoviji trend prepoznali su i u Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA), pa korisnicima RBA Visa debitnih i kreditnih kartica više nije potreban novčanik, niti gotovina u džepovima. Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) svojim je klijentima omogućila beskontaktno mobilno plaćanje korištenjem nove mobilne aplikacije RBA mKartica.

“Zadovoljni smo s dosadašnjim rezultatima vezano uz beskontakntno plaćanje i pozivamo RBA klijente da isprobaju aplikaciju mKartica”, izjavio je Catalin Cretu, General Manager kompanije VISA.

Plaćanje RBA mKarticom moguće je na svim prodajnim mjestima koja prihvaćaju beskontaktna plaćanja, u zemlji i inozemstvu. Prilikom kupovine dovoljno je samo nekoliko sekundi prisloniti mobitel na beskontaktni POS uređaj i plaćanje karticom je izvršeno. Za korištenje aplikacije nije potrebna internetska veza, niti je potrebno otključavati telefon prilikom plaćanja ili ulaziti u aplikaciju. Dovoljno je upaliti ekran mobilnog telefona i plaćanje će se izvršiti nakon prislanjanja mobilnog telefona na POS uređaj, na odgovarajuće mjesto s oznakom za beskontaktno plaćanje. Aplikacija korisnicima omogućava pregled transakcija te odabir kartice za plaćanje na prodajnim mjestima, kako bi klijenti na lakši i brži način mogli upravljati svojim financijama u pokretu.

Transakcije do 100 kuna nije potrebno autorizirati PINom, ali ukoliko korisnik želi, može samostalno promijeniti postavke u aplikaciji kako bi se svaka transakcija autorizirala PIN-om. Kako bi korisnici bili u potpunosti sigurni prilikom kupovine ili korištenja ove aplikacije, plaćanje u iznosu većem od 100 kuna, moguće je na dva načina:

  • unosom PIN-a mobilne aplikacije RBA mKartica i prislanjanjem mobitela ili
  • prislanjanjem mobitela, unosom PIN-a mobilne aplikacije RBA mKartica te ponovnim prislanjanjem mobitela.

Usluga RBA mKartica može se ugovoriti u bilo kojoj RBA poslovnici, a klijentima će uskoro biti omogućena online aktivacija usluge putem internetskog bankarstva i RBA na dlanu mobilnog bankarstva. Usluga je dostupna svim korisnicima Android mobilnih telefona s podrškom za NFC tehnologiju, a do 30. lipnja 2018. godine se ugovara bez naknade za korištenje.