U Hrvatskoj su u ovogodišnjem srpnju potrošačke cijene porasle 0,8 posto na godišnjoj razini, što predstavlja nešto višu inflaciju nego mjesec dana ranije, pokazuju podaci koje je u četvrtak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Rast potrošačkih cijena u srpnju od 0,8 posto nešto je viši od lipanjskih 0,7 posto, ali i niži od 1,1 posto iz svibnja te 1,4 posto iz travnja i ožujka, što ostaju najviše stope inflacije u Hrvatskoj od kolovoza 2013. godine.

S rastom od 3,2 posto slijede cijene odjeće i obuće, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića na godišnjoj razini rasle 2,7 posto.

Kod hrane su najviše za 6,6 posto povećane cijene mlijeka, sira i jaja, meso je poskupjelo za 4,5 posto, a ulja i masti 4,8 posto.

Za 2,4 posto rasle su istovremeno cijene alkoholnih pića i duhana, ponajprije zahvaljujući 2,8-postotnom poskupljenju duhana.

Godišnju stopu rasta cijena od 0,9 posto službena statistika bilježi u sektoru rekreacije i kulture, dok su usluge prijevoza poskupile za 0,4 posto, a obrazovanja 0,3 posto.

Usluge u sektoru zdravstva porasle su za 0,2 posto dok su cijene pokućstva, opreme za kuću i redovno održavanje kućanstva bile bez promjena.

Ukupni rast cijena na godišnjoj razini ublažile su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, koje su u srpnju ove godine bile 3,2 posto niže nego godinu dana ranije, kao i cijene komunikacija, koje su se spustile za 1,3 posto. I cijene raznih dobara i usluga manje su za 0,3 posto.

Za razliku od međugodišnje usporedbe, na mjesečnoj su razini potrošačke cijene u srpnju ove godine u prosjeku bile niže za 0,7 posto. Pritom su najviše, za 9,8 posto, pale cijene odjeće i obuće, dok su cijene komunikacija u prosjeku niže za 1,1 posto, a prijevoza za 0,9 posto.

S druge strane, kao i na godišnjoj razini, i na mjesečnoj su najviše rasle cijene u restoranima i hotelima – za 0,8 posto, no na mjesečnoj su razini za to ‘zaslužne’ cijene smještaja koje su u srpnju bile 6,8 posto više nego u lipnju.

Cijene rekreacije i kulture u srpnju su bile 0,7 posto više nego u lipnju, a hrane i bezalkoholnih pića 0,2 posto.

U prvih sedam mjeseci ove godine potrošačke su cijene ukupno porasle za 1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. (Hina)