Nakon što je godinama istraživao planet maloprodaje prehrambenih proizvoda, leteći tanjur Amazona napokon je sletio u sjedište Whole Foodsa u Austin, glavni grad američke savezne države Teksas

Putnik iz najdaljih zakutaka “cyberspacea” mora da je ozbiljan jer inače ne bi ponudio 13,7 milijardi dolara za kupnju najvećeg trgovca na malo ekološkom hranom u Sjedinjenim Državama.

Ono što leteće tanjure čini posebnima jest to da oni mogu ići kamo god požele. Stoga, dragi svemirci, što kažete na Njemačku i staru Europu? Stanite ipak malo.

Možemo li uopće vjerovati vlastitim očima i ušima da se teksaški slobodnjak i vizionar eko hrane John Mackey počeo bratimiti s Amazonovim šefom, online milijarderom Jeffom Bezosom?

Međutim, direktor Whole Foodsa, Mackey (63), koji je 1978. osnovao tu kompaniju, zemljanin je koji se našao pod pritiskom.

Američki supermarketi kao što je npr. Kroger prodaju sve više i više ekološke hrane, dok prodaja Whole Foodsa pada od 2015. godine, a tijekom istog se razdoblja cijena dionice kompanije na Wall Streetu prepolovila.

Stoga su iz investicijske tvrtke Jana Partners, jednog od većih dioničara Whole Foodsa, pozivali ili na radikalnu promjenu ili na prodaju, zbog čega ih je Mackey nazvao “pohlepnim gadovima”.

OD KLIKOVA DO FIZIČKIH TRGOVINA
Čini se da većina analitičara smatra da će pobijediti leteći tanjuri. Nakon što je Amazonova ponuda najavljena, dionice fizičkih trgovaca na malo pale su, a one većine čistih online igrača i u SAD-u i u Europi su porasle.

Mudraci sada nastoje pogoditi što Amazon namjerava učiniti sa svojom prvom akvizicijom u zemaljskom svijetu maloprodaje putem fizičkih trgovina.

Prijedlozi se kreću od toga da bi 465 poslovnica Whole Foodsa trebao koristiti kao skladišta za pakiranje narudžbi do toga da bi svojoj bogatijoj klijenteli trebao ponuditi Kindle e-čitače i Echo pametne zvučnike koji bi se, naravno, mogli kupiti preko Amazon Paya u trgovinama bez blagajni.

Ni sam Amazon vjerojatno još nema detaljan plan, zbog čega će morati brzo učiti. Kako bilo da bilo, uskoro će ovladati finesama i dobavljače napasti uvjetima poslovanja. Nije ni čudo da su dionice većine robe široke potrošnje u zadnje vrijeme također na udaru.

Whole Foods će s neto prometom od 15,7 milijardi dolara Amazonu dati velik udio u prehrambenim kategorijama čime bi mogli nestati njegovi problemi s nedostatnim zalihama na Amazon Freshu u SAD-u. Tu su i primamljivi podaci o kupcima kakvih se Amazon želi dočepati i koristiti za usporedbu na ovim dvjema preklapajućim tržištima.

Vanzemaljci su sigurno primijetili da Amazon Prime i Whole Foods imaju čak 61 posto zajedničkih kupaca. Na koncu, ali ne najmanje važno, s Whole Foodsom će svakako doći veliko znanje o svježim proizvodima i ekološkoj hrani.

Tako je ovaj posao, koji dioničari trebaju odobriti i koji bi se još mogao susresti s konkurentskom ponudom, za Amazon prilično privlačan. Sad kad su kušali krv, nema sumnje da će je htjeti još.

Dodatne akvizicije fizičkih trgovina u SAD-u vrlo su vjerojatne kad ovaj neprehrambeni div otkrije da je moderna maloprodaja hrane također postala igra u kojoj je veličina bitna.

STARA EUROPA U FOKUSU
Neizbježno dolazimo do pitanja hoće li Amazon napasti i u Europi. S obzirom na to da Whole Foods već ima devet poslovnica u Ujedinjenom Kraljevstvu, a ondje je Amazon Fresh tijekom prošle godine postupno povećao broj poštanskih brojeva na koje dostavlja, to je svakako samo pitanje vremena. Ali koga da kupe u Njemačkoj u kojoj je Amazon Fresh započeo svoje poslovanje u svibnju ove godine?

Amazon očito smatra da trgovci na malo premium ekološke hrane najbolje odgovaraju njegovu poslovnu modelu s mješovitom robom.

To značajno sužava izbor. Tri najveća specijalista za ekološku hranu u Njemačkoj su Dennree, Alnatura i Basic.

Amerikance bi mogao zanimati i Tegut. Ovaj kvalitetni lanac supermarketa u njemačkoj saveznoj pokrajini Hessen nudi najveći udio ekološke hrane na polici od svih lokalnih ponuđača mješovite robe. Tegut je podružnica švicarske tvrtke Migros Zurich koja od ožujka ove godine opskrbljuje Amazon s nekoliko tisuća linija suhe robe, uključujući oko 800 proizvoda privatne robne marke.

Zatražili smo izjavu sva ova četiri trgovca na malo. Iz Basica nam se nisu javili, a iz Dennreea je stigao defenzivan odgovor: “U ovom trenutku teško je definirati ili komentirati moguće reperkusije. Svaki pokušaj da to učinimo bio bi puko nagađanje.”

S druge strane, Götz Rehn, direktor Alnature, nazvao je stvari svojim imenom: “Tržište prehrambenih proizvoda već su pogodile velike promjene koje će se samo nastaviti s Amazonovim preuzimanjem Whole Foodsa. Usprkos tome kako se ova kompanija često prikazuje, Whole Foods nije specijalist za ekološku hranu, već maloprodajni igrač na skupom i prvenstveno konvencionalnom segmentu s relativno malim udjelom ekološke hrane. Alnatura svojim kupcima prodaje isključivo ekološke proizvode. Što je jača emotivna veza s našim kupcima, to nas više pitaju jesmo li na prodaju. Ali naš se odgovor nije promijenio: Alnatura nije na prodaju. A usput, vrlo smo dobro zastupljeni u online prodaji putem naše Alnatura internetske trgovine i drugih online posrednika.”

Thomas Gutberlet, direktor Teguta, manje je izravan, ali jednako jasan: “Amazonova ponuda Whole Foodsu samo potvrđuje našu strategiju i to da smo na dobrom putu. Ne bojimo se suradnje s Amazonom, ali sretni smo u svom partnerstvu s Migrosom.”

Čini se da ovi odgovori upućuju na nedostatak ili vrlo malo interesa njemačkih trgovaca na malo ekološkim proizvodima za to da svoje poslovanje prodaju nezasitnom Amazonu. Čvrsti su u svom stavu da ostanu neovisni. Ali i John Mackey je nekoć bio jednako tako ponosan.

Sad mu je laknulo da svoje životno djelo može prodati kad se cijena njegove dionice spustila na trećinu svoje povijesno najviše zabilježene vrijednosti. To nam baš i ne izgleda kao izraz vjere u budućnost fizičkih trgovina.

Ali družina neustrašivih ekoloških idealista čini se odlučna u namjeri da se odupre vanzemaljskoj invaziji na Njemačku. Možda bi Amazon trebao baciti oko na Metro Grupu?