DZS potvrdio rast maloprodaje u kolovozu

Realan rast maloprodaje na godišnjoj je razini u tom mjesecu iznosio 3,9 posto

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u kolovozu u odnosu na srpanj nominalno bio manji za 2,2 posto, a realno za 1,9 posto, dok se na godišnjoj razini, u odnosu na kolovoz prošle godine, bilježi rast maloprodaje nominalno za 4,1 posto, a realno za 3,9 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

DZS je već ranije objavio prve podatke o maloprodaji u kolovozu, a i detaljni pokazatelji iz redovnog priopćenja potvrdili su realan rast maloprodaje za 3,9 posto na godišnjoj razini.

Kolovoz je tako drugi mjesec za redom u kojem trgovina na malo na godišnjoj razini bilježi realan rast prometa.

To je utjecalo i na usporavanje stope pada prometa od trgovine na malo na kumulativnoj razini i stope pada su, s više od četiri posto i nominalno i realno u prvih sedam mjeseci, u prvih osam mjeseci pale za više od jednog postotnog boda, nominalni je pad u odnosu na razdoblje siječanj-kolovoz prošle godine iznosio 2,8 posto, a realni 3,1 posto.

Statistika prometa od trgovine na malo prema trgovačkim strukama pokazuje da je većina trgovačkih struka na mjesečnoj razini zabilježila nominalni pad prometa.

Tako je i u najvažnijoj trgovačkoj struci, nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koja u ukupnoj maloprodaji ima 36,7 postotni udio, u kolovozu u odnosu na srpanj promet nominalno pao za 1,8 posto.

Najveći je pak pad na mjesečnoj razini zabilježen u maloprodaji motornih vozila, nominalno za 30,2 posto.

No, nakon više od dvije godine neprestanog pada na godišnjoj razini maloprodaja motornih vozila u kolovozu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine bilježi blagi nominalni rast, za 0,8 posto.

Na godišnjoj je razini porastao i promet od trgovine na malo motornim gorivima i mazivima (za 6,7 posto), u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama (za 14,6 posto), maloprodaja knjiga, novina, papirnate robe i pisaćeg pribora porasla je za 17,8 posto, a najveći nominalni rast bilježi prodaja željezne robe, boja i stakla, za 27,2 posto.

Pad maloprodaje na godišnjoj razini bilježe tri trgovačke struke, među kojima i nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama s nominalnim padom za 0,9 posto. (H)