DZS: Proizvođačke cijene u poljoprivredi porasle 21,2 posto

Cijene biljnih proizvoda porasle su za 27,6 posto, a cijene žive stoke, peradi i stočnih proizvoda za 4,3 posto

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u četvrtom tromjesečju prošle godine porasle su za 21,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijene biljnih proizvoda porasle su za 27,6 posto, a cijene žive stoke, peradi i stočnih proizvoda za 4,3 posto.

Na porast cijena biljnih proizvoda, kako navode statističari, najviše je utjecao porast cijena industrijskog bilja, za 42,9 posto, te žitarica, za 63,2 posto, koje imaju najveći udio u biljnoj proizvodnji.

Osjetnije su u zadnjem tromjesečju prošle u odnosu na isto razdoblje godine prije porasle i cijene krumpira, uključujući sjemenski, za 75,2 posto.

Porasle su i cijene maslinovog ulja, i to za 12,2 posto, povrća za 10,2 posto, a u istom su postotku, za 10,2 posto, porasle i cijene vina, dok su cijene voća porasle za jedan posto, itd.

U skupini proizvoda koji čine najveći udio u stočarstvu, u četvrtom su tromjesečju prošle godine u usporedbi s istim tromjesečjem 2020. godine, najviše porasle cijene goveda, za 11,1 posto, cijene ovaca i koza za 5,2 posto, a peradi za 1,4 posto, dok su cijene svinja pale za jedna posto.

Po podatcima DZS-a, cijene mlijeka su porasle za 2,2 posto, a cijene konzumnih jaja za 8,3 posto.

Cijene gnojiva porasle za čak 185,2 posto
Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u četvrtom tromjesečju 2021. su u usporedbi s istim tromjesečjem 2020. veće za 38,6 posto.

Na taj je rast, kako objašnjavaju u DZS-u, najviše utjecao porast cijena energije, za 38,8 posto, te rast cijena gnojiva, za 185,2 posto.

Cijene stočne hrane porasle su za 29,8 posto, sjemena i sadnog materijala za 20,1 posto, sredstava za zaštitu bilja za 4,2 posto i veterinarskih usluga za 2,2 posto, pokazuju statistički podatci o cijenama poljoprivrednih proizvoda. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Prethodni članakStudenac pokreće edukativni projekt financijskog opismenjavanja najmlađih
Sljedeći članakZapočela edukacija pete generacije konobara, barmena i barista