kupci-trgovina-midiNa godišnji rast inflacije najviše je utjecao rast cijena energije i prehrambenih proizvoda

Posljednji podaci o kretanju potrošačkih cijena pokazali su nešto intenzivniji rast u listopadu na godišnjoj razini.

Prema podacima DZS-a godišnja stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena u listopadu je iznosila 2,6 posto, prenose u utorak analitičari RBA u Info Spotu.

Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene porasle 0,6 posto.

Zbog baznog učinka, na godišnji je rast inflacije i dalje najviše utjecao rast cijena energije i prehrambenih proizvoda, iako je intenzitet godišnjeg rasta cijena nafte oslabio u odnosu na prethodne mjesece, dok pritisak domaće potražnje na rast cijena i dalje uglavnom izostaje.

Naime, isključimo li cijene energije iz ukupnog indeksa potrošačkih cijena rast je iznosio 2%, a isključimo li energiju i prehranu rast je iznosio tek 1% godišnje.

Zanimljivo je primijetiti da su ukupne cijene bez energije, prehrane, pića i duhana nepromijenjene u odnosu na listopad prošle godine.

Cijene prehrane i bezalkoholnih pića porasle su u listopadu 4% godišnje, što je nešto snažniji rast nego u rujnu.

Značajan doprinos rastu indeksa ostvarile su i cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva (+3,3% godišnje) te cijene duhana (+10,7% godišnje). Cijene odjeće i obuće i dalje negativno doprinose kretanju cijena na godišnjoj razini, dok su na mjesečnoj razini s porastom od 8,4% najviše pridonijele njihovom rastu.

Utjecaj rasta cijena nafte na rast indeksa potrošačkih cijena sve više slabi s približavanjem kraju godine i slabljenjem baznog učinka.

Nadalje, više proizvođačke cijene u trenutnim uvjetima stagnacije ne uspijevaju se preliti na krajnjeg potrošača.

Posljedično, ovu će godinu obilježiti vrlo umjerena inflacija, a prosječan rast potrošačkih cijena u 2011. vjerojatno će biti tek blago iznad 2 posto. (Bankamagazin)