Energetski napitci: Muškarci generiraju potražnju

Među velikim korisnicima kategorije, tj. onima koji konzumiraju sportska pića barem jednom tjedno ima najviše muškaraca. Češće i iznad prosjeka veliki korisnici pripadaju dobnoj skupini od 15 do 39 godina te su najčešće srednjoškolskog obrazovanja. Više od polovice velikih korisnika smatra iznimno bitnim koji brend sportskih pića kupuju.

U okviru BRANDpuls istraživanja prate se marketinški pokazatelji uspjeha za kategoriju sportskih pića i brendove unutar nje. Ovi marketinški pokazatelji važni su nam za uspješno vođenje brenda i rano uočavanja mogućih problema i prilika.

Podaci korišteni u analizi koja slijedi prikupljeni su u drugoj polovici 2017. godine na području Hrvatske. U Hrvatskoj populaciji od 15 do 64 godine imamo 23% (649.991) ljudi koji barem ponekad, a 77% koji nikad ne konzumiraju sportska pića.

Unutar kategorije imamo 5% velikih korisnika (heavy usera) koji ih konzumiraju barem jednom tjedno, 7% umjerenih korisnika (medium usera) koji sportska pića konzumiraju barem jednom mjesečno te 11% malih korisnika (light usera) koji ove proizvode konzumiraju rjeđe od jednom mjesečno. Više od polovice velikih korisnika smatra iznimno bitnim koju marku sportskih pića kupuju.

SPORTSKI DUH
Među ovih 5% velikih korisnika kategorije, tj. onih koji konzumiraju sportska pića barem jednom tjedno ima najviše muškaraca. Češće i iznad prosjeka veliki korisnici pripadaju dobnoj skupini od 15 do 39 godina te su najčešće srednjoškolskog obrazovanja. Više od polovice velikih korisnika smatra iznimno bitnim koji brend sportskih pića kupuju.

Gotovo dvije trećine velikih korisnika smatra da sportska pića hidratiziraju i osvježavaju bolje nego voda te da je nakon vježbanja bolje za tijelo popiti sportsko piće nego vodu. Veliki korisnici ove kategorije pokazuju pojačani interes za sport i tehnologiju, a svoje slobodno vrijeme vole provoditi u “kvartovskom druženju”. Od medijskih se preferencija ističe sklonost prema internetu te se u potrazi za informacijom najčešće služe upravo tim medijem.

Kada pričamo o životnim stilovima veliki korisnici sportskih pića najčešće su pratitelji trendova. Oni stoga pokazuju interes za kupovinom proizvoda koji su u trendu, ali i brinu o svom izgledu te su skloni dijetnoj prehrani zbog održavanja forme i ljepote.

KORIŠTENJE I LOJALNOST
Osim općenitog praćenja kategorije sportska pića unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi, tj. odnos potrošača prema brendu. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja (“usage”), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda.

Praćenje korištenja važno je za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnici brenda isti su konzumirali u posljednjih mjesec dana. Među velikim korisnicima kategorije sportska pića u dobi od 15 do 64 godine u Hrvatskoj vodeći je brend Iso sport, u posljednjih mjesec dana konzumiralo ga je 70% velikih korisnika, na drugom se mjestu nalazi Pro Sport s 42%, a na trećem, s 28%, je Multipower.

Pored njihovog korištenja pratimo i lojalnost brendovima. Model dijeli tržište brenda na četiri segmenta. Mjeri lojalnost našeg i dostupnost konkurentskog potrošača. Koncipira se na korištenosti brenda, važnosti brenda pri kupovini, ocjeni imidža i odnosu prema konkurentskim brendovima.

Uvjerljivo vodeći brend po lojalnosti je Iso sport s čak 29% lojalnih potrošača unutar velikih korisnika kategorije. Lojalni potrošači najveća su vrijednost brenda. Spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše je kod njih poticati ponovnu kupnju. Lojalnost je osim tržišnog ponašanja i rezultat emotivnog odnosa s brendom tako da je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu i konzistentno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda kroz duži period.

Prethodni članakMaloprodajni lanci Carrefour i Tesco najavljuju stratešku suradnju
Sljedeći članakDeloitteova mreža porezni savjetnik godine