Tvrtka Enna Fruit, nastala povezivanjem poslovanja i interesa tvrtki Enna Agro d.o.o. i Marinada d.o.o, koja se bavi organizacijom proizvodnje, otkupa, nabave, skladištenja, pakiranja, prerade i prodaje svježeg voća i povrća poziva domaće poljoprivrednike na suradnju.

Nova tvrtka, kako naglašavaju, preuzima vodeću poziciju u organizaciji proizvodnje, otkupu, distribuciji i preradi voća i povrća na području Hrvatske i regije. Hrvatsko tržište voća i povrća relativno je malo te je konsolidacija tržišta od strateškog značaja, i za poljoprivredne proizvođače i za kupce, navode iz tvrtke.

Napominju kako proizvođači dobivaju specijaliziranu infrastrukturu koja će im omogućiti najlakši pristup tržištu, a kupci robu visoke kvalitete. Enna Fruit povezuje primarnu poljoprivrednu proizvodnju i tržište kroz kooperantske odnose, vlastite otkupne centre, preradu i distribuciju cjelokupnog asortimana voća i povrća. Ovaj pristup kupcima osigurava kvalitetu, kontinuitet i količinu.

Poljoprivreda, da bi bila konkurentna i održiva, mora biti horizontalno i vertikalno integrirana, ističu iz tvrtke napominjući kako kroz integraciju osiguravaju sve potrebne inpute za proizvodnju, transfer znanja i tehnologija, dodanu vrijednost za proizvod, kao i prodajno tržište.

Situacija uzrokovana koronavirusom pokazuje da je nužna stabilna organizacija poljoprivredne proizvodnje i distribucije te integracija cijelog procesa od proizvodnje do plasmana proizvoda, s ciljem optimiziranja cijelog lanca, istaknuli su.

Također napominju da se njihov proizvodni pogon za preradu voća i povrća, jedan je od najmodernijih u regiji, nalazi se u Slatini. Otkupni centri, specijalizirani za otkup, skladištenje i pakiranje svježeg voća i povrća nalaze se u Donjem Miholjcu, Lozanu, Varaždinu i Opuzenu. Vodeći su dobavljač banana i ostalih citrusa za tržište Hrvatske i regije.

Tvrtka surađuje s nekoliko tisuća kooperanta te zapošljava oko 400 radnika.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!