Hrvatskoj je potreban novi val investicija u poljoprivredu, jer nam proizvodnja stalno pada, izjavio je u srijedu predsjednik Uprave AgroFructus grupe Denis Matijević, koji smatra da Hrvatska može biti konkurentna u proizvodnji nekoliko ključnih vrsta voća i povrća, ali ne mora biti samodstatna u svima kulturama

Hrvatska može biti konkurentna u proizvodnji jabuka, krušaka, kupusnjača, krumpira, luka i salate, pri čemu neke sorte već sada imaju veliku proizvodnju i konkurentne cijene u regiji. No, nije pametno da se potiče proizvodnja jabuka u cijeloj Hrvatskoj, ako je primjerice Baranja idealna mikrolokacija na kojoj se mogu postići rekordni prinosi, kazao je Matijević novinarima koji su posjetili pogone AgroFructus grupe u Donjem Miholjcu.

Matijević je predstavio i investicijski ciklus AgroFructus grupe posljednjih nekoliko godina, poput ulaganja u tvrtku Višnja Panonia iz Donjeg Miholjca u kojoj će se do kraja ove godine u modernizaciju staklenika uložiti 7,5 milijuna kuna. Za 10-ak dana iz tog staklenika, koji se prostire na 3,7 hektara, na tržište će biti plasirana prva papriku iz domaćeg uzgoja, i to sorte Vedrana i Menta, a ove se godine očekuje proizvodnja od oko 900 tona, najavio je.

Grupa je već uložila i u uzgoj šampinjona s partnerskom tvrtkom Fungus Panonia te trenutno proizvodi oko 400 tona šampinjona godišnje, a već iduće godine planiraju udvostručiti proizvodnju. Hrvatska troši 2,5 do 3 tisuće tona šampinjona, a domaći su potrošači skloniji kupnji sitnijih gljiva, dok je prva klasa odnosno veći šampinjoni zanimljivija zemljama u okruženju posebice Italiji, kazao je Matijević.

U slatinskoj Marinadi, pak, AgroFructus priprema veliki investicijski ciklus za što se čeka novi natječaj za fondove ruralnog razvoja. Plan je izgradnja automatiziranog regalnog skladišta, kapaciteta 22.000 paletnih mjesta, a vrijednosti oko 50 milijuna kuna, objašnjava Matijević.

U sastavu AgroFructus grupe je osam tvrtki iz Hrvatske i inozemstva, a grupa kontinuirano povećava otkup voća i povrća te trenutno godišnje otkupljuje više od 120 tisuća tona, dok promet grupe iznosi više od 600 milijuna kuna.

“Najveći dio voća i povrća otkupljujemo u Hrvatskoj, oko 70 posto, pri čemu je tek oko jedan posto vlastita proizvodnja dok ostatak otkupljujemo od više od dvije tisuće kooperanata. Preostale količine voća i povrća uvoze se iz BiH, Makednije i Srbije”, rekao je Matijević. (Hina)