Promotivni pritisak u kategoriji kave se smanjuje, a to jasno ilustrira korištenje tipa promocije redovne cijene koje je raslo za 4% i u zadnjih 12 mjeseci doseglo 56% udjela u broju promocija. Kod čaja je pak zanimljivo da su trgovačke marke relativno dobro zastupljene s 13% udjela u broju promocija, što je 2% više u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Topli napitci” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija kave i čaja u razdoblju studeni 2017. – listopad 2018. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

NA KAVI
Praktično svaka treća promocija kategorije kave u zadnjih je 12 mjeseci bila za brendove iz portfelja Francka koji je s 32% udjela na vrhu poretka proizvođača te je ostao uvjerljivo na čelu iako je izgubio 2% udjela u odnosu na prethodnih godinu dana. Nestlé s 20% udjela i minimalno negativnim trendom drži čvrstu drugu poziciju, dok je uz minimalan rast Anamaria jednako tako čvrsto na trećemu mjestu s 15% udjela u broju promocija. Ova tri proizvođača kumulativno drže dvije trećine udjela u oglašavanju putem kataloga i letaka trgovaca, dok je među ostalim proizvođačima najbolje pozicionirana Arabesca s 9%, a potom slijede Jacobs Douwe Egberts sa 6%, Droga Kolinska s 5%, NTL Grupa, Metro i Mokate koji imaju po 2% i Lavazza 1% udjela. Ostali su proizvođači u oba promatrana godišnja razdoblja zauzimali kumulativnih 8% udjela u broju promocija.

Poredak vodećih trgovaca u broju promocija kategorije kave na vrh vrlo gustog poretka stavlja Metro s 10%, koji je ostvario 2% rasta, a jednako toliko udjela imao je i Spar, uz rast od 1%, ali je Metro ipak naprijed za nijansu (točnije za 0,26%). Treći je s 8% udjela i minimalnim padom u odnosu na lani križevački KTC. Zabilježivši rast od 1% na četvrtom se mjestu pozicionirao Kaufland sa 7%, dok je Tommy ostao na 6% koliko je imao i lani. Rast s 4% na 5% zabilježila su dva trgovca, Konzum i Plodine, NTL je rastao s 2% na 3%, a Boso ostao na lanjskih 2%. Ostali trgovci kumulativno su smanjili svoj udio s prošlogodišnjih 50% na aktualnih 44%.

Specijalne kave (u vrećici) s 41% su udjela za nekoliko postotaka ispred mljevene kave (38%) u podjeli po vrstama. Važna je još i instant kava sa svojih 19%, dok su kave u kapsulama tek ozbiljnije zakoračile na tržište i zasad drže 2% udjela u broju promocija.

Promotivni pritisak u kategoriji kave se smanjuje, a to jasno ilustrira korištenje tipa promocije redovne cijene koje je raslo za 4% i u zadnjih 12 mjeseci doseglo 56% udjela u broju promocija, dok je snižena cijena istodobno izgubila 4% i sada drži 38% udjela. Ostali tipovi promocije ostali su na 6% udjela.

U ČAJU
Franck u kategoriji čaja suvereno vodi s 46% udjela u broju promocija, što je više negoli kombinirani udio njegovih 10 pratitelja na ljestvici (45%). U odnosu na lani Franck je rastao za 3%, jednako koliko i Podravka koja je došla do druge pozicije s 10% udjela. Dosta veliki pad od 5% imao je Jan Spider te je na kraju ovogodišnjeg listopada imao 9% udjela, a slijedi Agristar sa stabilnih 6% u oba godišnja razdoblja. Lidl je napredovao s 2% na 5%, a Mokate s 2% na 4% udjela, Ahmad Tea je ostao na 3%, a jednako toliko uz minimalan rast ima i R.Twinning. Po 2% u oba godišnja razdoblja drže Metro i NTL Grupa, a Teekanne 1%. Ostali proizvođači su u kumulativu dosta nazadovali s prošlogodišnjih 17% na sadašnjih 10% udjela u broju promocija.

 Uz napredak od 2% svoje vodstvo u poretku vodećih trgovaca učvrstio je KTC s 14% udjela u broju promocija, a taj tempo s 3% rasta i ukupno 10% udjela budno prati splitski Tommy. Trećeplasirani Metro sa 7% i minimalnim padom udjela nalazi se ispred trojke koja je ostvarila po 5%: Kaufland, Konzum i Lidl. Ova su tri trgovca imala sasvim različit trend pa je tako Kaufland izgubio 2%, Konzum ostao na istome, a Lidl rastao za 3% u promatranih 12 mjeseci. Minimalan rast do udjela od 4% ostvario je Boso, a Velpro, Müller i NTL su zauzeli svaki po 3%. Ostali su trgovci kumulativno ostvarili 42% udjela, što je 6% manje nego u ranijih 12 mjeseci.

Trgovačke marke su u kategoriji čaja relativno dobro zastupljene s 13% udjela u broju promocija, što je 2% više u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci. Ipak, brendovi vode glavnu riječ s 87% udjela u broju promocija koliko su zabilježile u zadnjih 12 mjeseci.