Ivan Čulo, predsjednik Uprave HP-Hrvatska pošta

Na izbornoj plenarnoj sjednici za novoga predsjednika Udruženja davatelja poštanskih usluga Hrvatske gospodarske komore izabran je Ivan Čulo, predsjednik Uprave HP-Hrvatska pošta. Za zamjenicu predsjednika izabrana je Srebrenka Saks, direktorica DHL Expressa, dok je za tajnicu Udruženja izabrana Ljubica Herceg iz Sektora za promet i veze HGK.

“Poštanska struka, kao i dobar dio gospodarstva, pod velikim je utjecajem digitalizacije društva, povećanja udjela online trgovine i sve većega zahtjeva potrošača za kvalitetom usluge. Stoga će jedno od ključnih pitanja djelovanja Udruženja biti podizanje standarda distribucije, posebice u dijelu koji se odnosi na pakete i koji bilježi izniman rast. Želja nam je da i radom Udruženja i u suradnji s HGK djelujemo na razvoju relevantnoga zakonodavnog okvira za rad struke, zalažući se pritom posebno na to da u procesu pružanja usluga ista prava i obveze vrijede za sve na tržištu”, rekao je Čulo povodom izbora na čelo Udruženja, istaknuvši da se radi o specifičnoj struci koja je za razliku od većine, pod velikim utjecajem geografskih faktora, pogotovo naseljenosti.

Mirjana Čagalj i Ivan Čulo

“Iako ova struka obuhvaća oko 20 poslovnih subjekata, zapošljava čak 15.000 djelatnika, što dovoljno govori o njezinom značaju za gospodarstvo”, rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj, istaknuvši pritom suradnju i s ostalim Udruženjima kroz mrežu HGK budući da postoje pitanja od interesa za nekoliko industrija.

“Primjerice, uz potporu HGK, Udruženja cestovnog teretnog prometa i cestovnog putničkog prometa surađivala su na novom Zakonu o trošarinama, koji propisuje pravo na povrat trošarine za dizelsko gorivo koje se koristi u komercijalnom prijevozu robe i putnika i koje je kupljeno bezgotovinskim oblikom plaćanja u Hrvatskoj. Radi se o godišnjoj uštedi od oko 300 milijuna kuna, a to je beneficija koja je važna i za dio davatelja poštanskih usluga”, napomenula je Čagalj.