Fabrika-duhana-Sarajevo-FDS-midiFabrika duhana Sarajevo raspisala je tender ponudu za preuzimanje preostalih dionica poduzeća Unis d.d. Sarajevo, koje nisu u njenom vlasništvu.

Fabrika duhana je trenutno vlasnik 1.983.736 dionica UNIS-a, odnosno 47,9 posto, a tender ponuda se odnosi na preostalih 2.160.429 dionica, što predstavlja 52,1 posto od ukupnog broja dionica.

Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 3,19 KM, što predstavlja 29,8 posto od nominalne vrijednosti dionica (10,70 KM).

Strateški planovi FDS-a su jačanje pozicije u vlasničkom dijelu i upravljačkoj strukturi UNIS-a, uspostava organa društva u skladu sa zakonima, stabilizacija i profitabilno poslovanje društva.

U pogledu budućeg poslovanja, FDS ima namjeru razvijati i podržavati projekte koji će dovesti do povećanja profita društva i ostvarenja pozitivnog poslovanja. Rok važenja tender ponude je 28 dana.

Fabrika duhana Sarajevo je početkom prosinca kupila paket dionica UNIS-a koji je posjedovao ZIF MI Group, te je vlasnički udio u kompaniji povećala na 47,8 posto.

Osim FDS-a vlasnici UNIS-a su i IKT d.o.o. sa 45,8 posto dionica, ZIF HERBOS FOND d.d. Mostar posjeduje 3,8 posto, OMNIKOM, trgovina in storitve, d.o.o., Trbovlje 0,3 posto, itd. Kompanija ima ukupno 251 dioničara.

UNIS zapošljava 41 radnika, a u prvom polugodištu 2015. godine poslovao je s dobiti nešto većom od 100 tisuća KM. (indikator.ba)