Tržište video oglasa u Americi je vrijedno oko 64,5 milijarde dolara, od čega se najveći dio troši na TV oglase, a samo mali dio otpada na internetsko oglašavanje

Facebook u srpnju planira pokrenuti video oglase na svom portalu, kako bi pokrenuo novi izvor prihoda i potaknuo rast cijene dionica nakon razočaravajućeg prošlogodišnjeg izlaska na burzu, piše Financial Times.

Dominantna svjetska društvena mreža tako se sprema zagrabiti u velike oglašivačke budžete, koji se najvećim dijelom troše na TV oglase. Tržište video oglasa u Americi je vrijedno oko 64,5 milijarde dolara, od čega samo mali dio otpada na digitalno oglašavanje. No, broj video oglasa na internetu ubrzano raste jer velike kompanije slijede navike svojih korisnika.

Novi video oglasi pojavit će se na profilima korisnika tako da će prvi krenuti automatski, ali bez zvuka. Korisnici će imati opciju aktiviranja zvuka, nakon čega će video krenuti ispočetka.

Očekuje se da će u početnim pokušajima pokretanja nove video oglašavačke platforme sudjelovati i nekoliko poznatih svjetskih brendova koji sjede u Facebookovom odboru klijenata – odbor savjetnika koji čine glavni oglašivači. Među njima su i Nestlé, Ford, Diageo, American Express i Coca-Cola.

No, postoji zabrinutost kako će ti oglasi djelovati na korisnike. Analitičari su zabrinuti da ako oglasi budu previše smetali, mogu utjecati na posjećenost stranice.

Društvena mreža će za tisuću prikazivanja naplaćivati “nešto više od 20 dolara”, čak i ako korisnici ne uključe zvuk, rekli su ljudi upoznati s Facebookovim planovima.

Svaki će oglas biti ograničen na 15 sekundi i da bi brendovima osigurali moćniji prikaz, Facebook će paziti da svaki pojedini korisnik dnevno vidi samo jedan oglas.

Facebook je odbio komentirati ove tvrdnje. (Banka.hr)