fami-grupa-ftdPrihodi tvrtke lani su iznosili 105 milijuna kuna, a ove godine plan je ostvariti promet od 120 milijuna kuna. Svake godine očekuju rast 20 do 30 posto, a on će isključivo ovisiti o otvaranju novih trgovina

Prehrambena industrija Fami iz Donjeg Miholjca zaključila je 15. studenoga natječaj za otvaranje čak 400 trgovina u sklopu svojega maloprodajnog sustava Obiteljska trgovina Fami, koji trenutačno broji 37 dućana.

Koncept kvartovskih trgovina Fami je počeo razvijati prošle godine, kako objašnjava predsjednik Uprave i vlasnik tvrtke Mirko Falamić za Business.hr, prvenstveno zbog zaštite proizvodnje i robne marke Fami te očuvanja radnih mjesta oko 250 zaposlenih.

“Velikog izbora i nemamo jer nam prodaja kroz trgovačke lance nije dovoljna. Ili ćemo više proizvoditi ili ćemo zatvoriti pogone jer nemamo kome prodati robu. Moram priznati da se neki čude što još radimo i što smo uspjeli preživjeti”, istaknuo je Falamić i dodao kako su im umirovljenici najvjerniji kupci pa se u Famijevim trgovinama itekako vidi kad stiže mirovina i pune se “špajze”.

Fami ima čak 232 proizvoda vlastite robne marke koje prodaje u svojim trgovinama po tvorničkim cijenama i to mu je glavni adut za proboj u trgovački biznis.

Falamić tvrdi da upravo zato Fami nema konkurenciju u Hrvatskoj (iako je koncept kvartovskih trgovina razvio Agrokor s Plus Marketom), jer nijedan proizvođač nema toliko proizvoda širokog spektra da praktički može sam napuniti trgovinu. Plan je otvoriti još 400 kvartovskih trgovina diljem Hrvatske, u mjestima i gradovima koji imaju više od tisuću stanovnika.

Svima zainteresiranima tvrtka iz Donjeg Miholjca ponudila je ekskluzivnu komisionu prodaju prehrambenih proizvoda po tvorničkim cijenama, prodaju drugih trgovačkih robnih marki te korištenje vizualnog identiteta Fami. Radi se po postotku: koliko prodaš toliko platiš, kaže Falamić.

Glavni uvjet bio je da budući partneri imaju lokal od 50 do 200 kvadrata adekvatno opremljen za trgovačku djelatnost te da žele raditi u njemu, a ne samo ga iznajmiti kao što se pokazalo da je mnogima bila ideja. Iako su se na natječaj javila čak 623 kandidata, samo ih je sto udovoljilo uvjetima, a pregovori će se, najavljuje Falamić, nastaviti s njih 48. Očekuje da će se sljedećih mjeseci otvarati jedan do dva dućana tjedno.

Natječaj za partnere u kvartovskim trgovinama Fami će, kaže on, objavljivati sve dok ne otvori svih 400 željenih objekata, a u njima bi posao trebalo naći 1200 do 1500 ljudi.

Famijevi prihodi lani su iznosili 105 milijuna kuna, a ove je godine plan ostvariti promet od 120 milijuna kuna. Svake godine očekujemo rast 20 do 30 posto, a on će isključivo ovisiti o otvaranju novih trgovina. Iduće godine otvaramo i veliki pogon za preradu voća i povrća, najavio je vlasnik Famija. (Business.hr)