ol-istria-midiEkstra djevičansko maslinovo ulje Ol Istria iz portfelja porečke Agrolagune osvojilo nagradu za najbolje ulje u kategoriji ekstra djevičanskog maslinovog ulja srednjeg intenziteta na drugom međunarodnom natjecanju Extra Virgin Olive Oil World Championship koje se ove godine održalo u New Yorku, izvijestili su danas iz Agrolagune.

Ovo natjecanje organizira talijanska udruga Fiera Itinerante del Medio Tirreno Calabrese u suradnji s talijanskim Centrom za istraživanja u poljoprivredi s ciljem promicanja kulture i upotrebe maslinovog ulja, a nagrade se dodjeljuju u tri kategorije.

Prva podrazumijeva kategoriju Ekstra djevičanskog maslinovog ulja u kojoj se dodjeljuju nagrade za intenzivno, srednje intenzivno i blago ulje, druga kategorija obuhvaća ekološka maslinova ulja, a treća kategorija je Ulja DOP koja uključuju ulja posebna po izvornosti i geografskom podrijetlu.

Extra Virgin Olive Oil World Championship iznimno je cijenjeno svjetsko natjecanje osmišljeno kako bi se proizvođače potaklo na kontinuirano unapređivanje tehnike proizvodnje, poboljšala kvalitetu proizvedenog ulja te promicala kultura kvalitete maslinovog ulja među proizvođačima i potrošačima i istakla najbolja ekstra djevičanska maslinova ulja. navode iz Agrolagune.

Posebnost ovog natjecanja je da se na njega ne može samostalno prijaviti niti jedan proizvođač, već organizatori po pozivu vrše predselekciju ulja za finalno ocjenjivanje.

Predselekcija se radi sukladno pravilima koja je uspostavilo udruženje International Olive Oil Council, a osim laboratorijske analize u certificiranom laboratoriju, obavlja se i organoleptička analiza.

Finalno ocjenjivanje vrši se na mjestu održavanja završnice natjecanja, koja se ove godine održala u New Yorku, a prošle godine je bila u Šangaju. To ocjenjivanje obavljaju panelisti posebno obučeni za ocjenjivanje maslinovih ulja. Na ovogodišnjem natjecanju u predselekciju je bilo uključeno 150 ulja sa svih kontinenata, a u finale je ušlo 40 ulja.

Za vrhunsku kvalitetu Ol Istria ekstra djevičanskog maslinovog ulja potreban je zdrav i kvalitetan plod, ručna berba, hladan postupak prerade u roku od 24 sata, čuvanje ulja u inox bačvama bez prisustva zraka na temperaturi od 18°C te punjenje u boce pod najstrožim tehnološkim uvjetima. Ovako dobiveno ulje najbogatije je nutritivno vrijednim elementima i ima naglašeno aromatičnu notu, a kvalitetu ulja jamče i certifikati ISO 9001 i HACCP, zaključuje se u priopćenju.