Inspektori Porezne uprave su, od početka nadzora primjene odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom te nakon pojačanih nadzora na Jadranu, obavili gotovo 28.000 nadzora, utvrdili više od 3500 nepravilnosti, izrekli 738 privremenih zabrana obavljanja djelatnosti i novčanih kazna u iznosu većem od 5 milijuna kuna, izvijestili su iz Porezne uprave iz koje najavljuju da i nakon ljeta s nadzorom nastavljaju istim intenzitetom.

“S obzirom na velik broj nepravilnosti, otpore i pritiske te na veliko povećanje prikazanog prometa, Ministarstvo financija, Porezna uprava nije zadovoljna nekorektnim ponašanjem i poslovanjem nekih obveznika fiskalizacije, ali može se zaključiti da je fiskalizacija bila prijeko potrebna za uvođenje reda u promet gotovinom u Republici Hrvatskoj, suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije”, navodi se u priopćenju.

Stoga će, kako se najavljuje, Porezna uprava s nadzorima nastaviti istim tempom, diljem cijele Hrvatske.

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom stupio je na snagu početkom ove godine, a poreznici su s nadzorom započeli 8. siječnja.

Porezna uprava, u priopćenju objavljenim na svojim mrežnim stranicama, podsjeća da je pokazivala dobre rezultate već na početku primjene.

Fizičke osobe, uglavnom ugostitelji koji su fiskalizacijom bili obuhvaćeni u prvoj fazi, prijavili su u veljači isporuke veće za 36,15 posto više u odnosu na prošlu godinu, dok su male pravne osobe prikazale isporuke veće za 22,53 posto.

Ožujak je donio još bolje rezultate, prijavljeni promet kod fizičkih osoba uvećan je na godišnjoj razini za 38,05 posto, dok su male pravne osobe prijavile čak 42,17 posto veći promet.

Trend povećanja prijavljenog prometa nastavljen je i u idućim mjesecima, pa su tako u svibnju fizičke osobe prikazale isporuke uvećane za čak 59,17 posto, a male pravne osobe za 35,81 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Uz te podatke, iz Porezne uprave podsjećaju i kako je, temeljem usporedbe PDV obrazaca u prvih šest mjeseci ove i prošle godine, u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala, iznos ukupno oporezivih isporuka povećan za više od 7 milijardi kuna.

Iznos ukupno oporezivih isporuka u svim djelatnostima u prvih šest mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećao se za nešto više od 13 milijardi kuna, ponavljaju iz Porezne uprave iz koje zahvaljuju na potpori građanima koji su prepoznali trud Ministarstva financija i sami se aktivno uključili u suzbijanje sive ekonomije i uvođenje reda u promet gotovinom.

Uz napomenu da su građani vrlo važan element u provedbi fiskalizacije, Porezna uprava ih poziva da i dalje svakodnevno prijavljuju nepravilnosti kod obveznika koji ne poštuju zakone, dok ih se velika većina pridržava. (SEEbiz / Hina)