2nd-fmcgretail-arena-okrugli-stolJasna vizija i ljudski resursi temelj su uspješnog poslovanja, složili su se svi sudionici prvog okruglog stola na današnjoj 2. konferenciji o poljoprivredi i maloprodaji

Infoarena grupa, u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), organizirala je 2. konferenciju o poljoprivredi i maloprodaji koja se održala u hotelu The Regent Esplanade u prepunoj Smaragdnoj dvorani.

Konferencija je započela okruglim stolom pod temom “Budućnost primarne poljoprivrede”.

Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora, Neven Vranković, potpredsjednik za korporativne aktivnosti Atlantic Grupe, Miodrag Kostić, predsjednik Uprave i vlasnik MK Grupe (Srbija), Zoran Mitrović, predsjednik Uprave i suvlasnik Victoria Grupe (Srbija), Ilija Studen, predsjednik Uprave Studen&Co. Group (Austrija), Stephan Michel, direktor međunarodnog razvoja u francuskoj kompaniji Axereal, u društvu EBRD-ove više bankarice Vedrane Jelušić-Kašić otvorili su vrlo relevantne teme poput budućnosti poljoprivrede iz perspektive ulaska u EU, GMO proizvodnji, biogorivu, te ponudili vrlo relevantne odgovore i zanimljiva razmišljanja.

Puljić je istaknula je da će rastuća potražnja za hranom uvjetovati rast cijena i stvarati golemo tržište, te da bi bila šteta to ne iskoristiti. “Zato Hrvatska što prije treba napraviti strategiju korištenja sredstava iz EU fondova namijenjenih ruralnom razvoju, kazala je Puljić.

Miodrag Kostić je kazao kako proizvođačima hrane kriza ide na ruku ako budu investirali, te svima sugerirao ulaganje u dionice poljoprivredno-prehrambenih tvrtki.

Predsjednik austrijske Studen&Co., Ilija Studen, smatra da nije opravdano pretvaranje hrane u biogoriva, odnosno energiju s obzirom na porast broja stanovnika na zemlji. “Ima dovoljno drugih mogućnosti i izvora energije”, kazao je.

Svi sudionici prvog okruglog stola današnje konferencije složili su se oko zaključka kako su vizija i ljudi dvije najvažnije pretpostavke uspješnog poslovanja.

U nastavku konferencije govorilo se o Trendovima brendova u prehrambenom sektoru o kojima su razgovarali Frederico Caruncho, generalni direktor Doruk Grupe iz Turske, Tamas Eder, direktor odnosa s javnošću pri Bonafarm Group iz Mađarske, Buff Greebe, direktor za hranu regije Dunav tvrtke Bunge iz Mađarske, Anton Gubkin, generalni direktor tvrtke Hlebprom iz Rusije, Tomislav Ljutić, član Uprave Kraša, te Marco Travaglia, predsjednik Uprave Nestle Adriatica.

Poslijepodnevne teme pokrivale su područje Trendova u maloprodaji, te Financijski sektor koji je neizostavan kada se gleda širi kontekst poljoprivrede i maloprodaje. Ovo profesionalno okupljanje neophodno je u prehrambenoj industriji što su svojim sudjelovanjem potvrdili svi sudionici vodećih kompanija iz regije.