Francuska će od siječnja 2022. godine zabraniti plastičnu ambalažu za gotovo sve voće i povrće, priopćilo je tamošnje Ministarstvo zaštite okoliša. Provodeći zakon iz veljače ove godine, vlada je objavila popis od oko 30 vrsta voća i povrća koje će se od 1. siječnja morati prodavati bez plastične ambalaže, objavio je Reuters.

Lista voća i povrća uključuje poriluk, patlidžan, rajčicu, jabuke, banane i naranče.

“U svakodnevnom životu koristimo strahovitu količinu plastike za jednokratnu upotrebu. Cilj zakona o kružnoj ekonomiji je da se smanji upotreba plastike za jednokratnu upotrebu i poveća zamjena drugim materijalima ili ambalažom za višekratnu upotrebu i recikliranje”, navodi francusko ministarstvo.

Procjenjuje se da se 37 posto voća i povrća prodaje s ambalažom i očekuje se da će mjera spriječiti više od milijardu beskorisnih plastičnih ambalaža godišnje.

Predsjednik federacije francuskih trgovaca voćem, Francois Roch, rekao je da će prelazak na karton biti težak za tako kratko vrijeme. “Također, prodaja sirovih proizvoda je komplicirana jer mnogi kupci dodiruju voće, a ljudi ne žele da njihovo voće bude dodirivano”, rekao je.

Od 2021. godine Francuska je zabranila plastične slamčice, čaše i pribor za jelo, kao i kutije za stiropor.

Ograničen broj osjetljivijeg voća, kao što je rezano, za sada se može prodavati u plastičnoj ambalaži, ali to će biti ukinuto do kraja lipnja 2026. godine.

Plastična ambalaža bit će zabranjena do kraja lipnja 2023. godine za cherry rajčice, mahune i breskve, a do kraja 2024. godine za šparoge, gljive, zelenu salatu i trešnje.

Krajem lipnja 2026. godine maline, jagode i druge delikatne bobice će također biti u prodaji bez plastičnih pakiranja.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!