Što je gastritis?

Gastritis je jedna od najraširenijih bolesti današnjeg doba. Nastaje upalom želučane sluznice, a postoje bakterijski i virusni gastritis.

Dijagnoza gastritisa može se postaviti nakon uzimanja uzorka sluznice što se ujedno naziva biopsija. Ako upalni infiltrat sluznice nije prisutan, radi se o gastropatiji.

Gastritis može biti akutni ili kronični. Akutni gastritis uzrokuje nagle simptome koji kratko traju, dok kronični može uzrokovati probleme dugi niz godina.

Vrlo je bitno liječiti gastritis da ne bi došlo do razvoja čira ili karcinoma želuca.

Gastritis – uzroci i simptomi
Uzroci i simptomi gastritisa mogu biti različiti, ovisno o vrsti gastritisa i njegovom trajanju.

Gastritis može uzrokovati više toga, no neki od najčešćih uzroka su infekcija Helicobacter pylori bakterijom, uzimanje nesteroidnih antireumatika (ibuprofen, ketoprofen, acetil-salicilna kiselina, diklofenak), konzumacija alkohola te teške sustavne bolesti.

Akutni i kronični gastritis mogu imati različite uzročnike. Akutni gastritis uglavnom nastaje kao posljedica pretjerane konzumacije alkohola ili korozivnih tvari.
Može biti infektivni (H. pylori bakterija), erozivni ili flegmonozni.

Kronični gastritis također može biti posljedica kronične zaraze H. pylori bakterijom ili nekim drugim virusima, parazitima i gljivama. Osim toga, uzroci mu mogu biti post-operativne prirode kao na primjer nakon odstranjenja donjeg dijela želuca.

Simptomi gastritisa nisu nužno teški i nesnošljivi.
Najčešće su to bolovi u gornjem dijelu trbuha, napuhanost i nadutost, smanjen apetit, mučnina i povraćanje, crna ili krvava stolica i umor.

Ako bolovi u trbuhu traju dulje od tri dana i pojačavaju se, potrebno je posjetiti liječnika. Osim toga, temperatura preko 38°C, povraćanje krvi ili jača bol koja traje duže od sat vremena, zabrinjavajući su simptomi koji zahtijevaju stručnu pomoć.

Sve o uzrocima i simptomima gastritisa pročitajte ovdje.

Kako liječiti gastritis?
Liječenje gastritisa ovisi o njegovom uzroku i simptomima. Osim preporučenih lijekova i tretmana, promjena životnih navika je izuzetno važna. Savjetuje se izbjegavati masnu hranu i alkohol i jesti više manjih obroka kroz dan.
Nije preporučljivo konzumirati lijekove protiv bolova jer mogu pogoršati stanje.

Liječenje tabletama
Nakon dobivene dijagnoze gastritisa, liječnik će vam prepisati odgovarajuću terapiju.
Ako se radi o bakterijskoj infekciji, najvjerojatnije ćete dobiti antibiotike i lijekove za smanjenje izlučivanja želučane kiseline.

Ako vaš liječnik smatra da simptomi gastritisa ne uvjetuju lijekove na recept, možete si tegobe olakšati prirodnim putem.
Tablete protiv gastritisa na biljnoj bazi možete pronaći ovdje. One sadrže sastojke poput đumbira koji smiruje želudac i propolis koji djeluje protuupalno. Potiču pravilan rad probavnog sustava i sprječavaju daljnja oštećenja sluznice.

Prirodno liječenje (čajevi i drugi pripravci)
Postoji više prirodnih načina kojima se mogu ublažiti i liječiti simptomi gastritisa. Čajevi su odličan izbor, posebice čaj od sljeza, kamilice, komorača, metvice i pelina.
Preporuka je čajeve piti mlake jer vruć čaj može pogoršati simptome.

Biljka pelina će pomoći s bilo kojim želučanim problemima. Poslije obroka dobro je uzeti sjemenke kima ili kardamoma.
Sok od kupusa je također odličan za tegobe uzrokovane gastritisom te ga je dobro piti ujutro natašte.

Korijen đumbira poznat je po svojim blagotvornim svojstvima umirivanja želuca, može se jesti ili piti kao čaj.
No, prirodni lijek koji je najučinkovitiji je kurkuma. Djeluje protuupalno i potiče probavu te smanjuje izlučivanje želučane kiseline.

Ako patite od gastritisa, trebate se upitati da li su možda neke vaše navike uzrok. Masna hrana, pušenje i česta konzumacija alkohola sigurno nisu dobri za vaše zdravlje te ako nemate gastritis, povećavate si šanse da obolite.

Fokusirajte se na unošenje zdravih namirnica, povrća koje sadrži vlakna, voće puno vitamina te proteine i zdrave masti iz mesa i ribe.
U zdravom tijelu je zdrav duh, zato počnite graditi svoje zdravlje mijenjanjem loših navika.