Atlantic Grupa i Gideon Brothers pokrenuli su projekt razvoja inteligentne modularne platforme za upravljanje procesima u logistici, uključujući i posebno rješenje za integraciju autonomnih mobilnih robota u sustav za upravljanje skladištem (WMS). Središnji dio ovog istraživačko-razvojnog projekta su napredni roboti Gideon Brothersa koji će biti izravno povezani s WMS sustavom Atlantic Grupe u logističko-distributivnom centru u Velikoj Gorici te će poslužiti kao poligon za razvoj i testiranje novog proizvoda.

Gideon Brothers će u sklopu projekta raditi na razvoju takozvanog “swarm” načina korištenja robota, kod kojeg roboti dolaze do korisnika u određenim zonama skladišta slijedeći naloge generirane izravno iz WMS sustava. Korisnici će na integriranom zaslonu kojim su roboti opremljeni moći očitati koje proizvode iz “svoje” zone moraju postaviti na robota kako bi se kompletirala određena narudžba.

Jedan od ključnih ciljeva projekta je povećati učinkovitost i protočnost logističkih operacija kako bi se ublažio rizik nedostatka radne snage, posebno u razdobljima visoke potražnje.

“Čovjek je glavni stvaratelj vrijednosti u logističkim operacijama i to se u dogledno vrijeme sigurno neće promijeniti. Bliska suradnja ljudi i njihovih robotiziranih pomagača put je kojim možemo osnažiti dobavne lance u post-COVID eri i pomoći gospodarstvu da ublaži pritisak nedostatka radne snage i osigura resurse za rast. Naši roboti su tu da pomognu”, istaknuo je Matija Kopić, glavni izvršni direktor i suosnivač Gideon Brothersa.

Darija Pizent, direktorica upravljanja lancem opskrbe u Atlantic Grupi

“Svjedočimo revoluciji robota u raznim industrijama, koju prate i promjene stavova. Oni više nisu prijetnja poslovanju ili egzistenciji radnika, već je iskustvo pokazalo da mogu biti koristan alat, radeći s ljudima kako bi ulogu čovjeka učinili lakšom, ispunjenijom i produktivnijom. Novim rješenjem i potpunom integracijom robota u logističke operacije želimo ne samo ublažiti nedostatak radne snage, već sustići sve kompleksnije zahtjeve tržišta i potrošača uz očuvanje stabilnosti i profitabilnosti poslovanja”, dodala je Darija Pizent, direktorica upravljanja lancem opskrbe u Atlantic Grupi.

S obzirom na veliki potencijal novog rješenja, dvije tvrtke su projekt prijavile na natječaj za sufinanciranje iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II, s akademskim partnerom, Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Osječko-zagrebačka tvrtka Gideon Brothers jedan je od pionira u području autonomne navigacije za mobilne robote. Tehnologija Gideon Brothersa se temelji na naprednoj 3D vizualnoj percepciji, nalik ljudskoj, zahvaljujući kojoj roboti mogu prepoznati različite objekte i razumiju što ih okružuje, te se tako lakše prilagođavaju svojoj okolini i uočavaju prepreke za siguran rad u bliskom kontaktu s ljudima.

Roboti i vozila koje pogoni tehnologija Gideon Brothersa trenutno rade u skladištima i pogonima nekih od najvećih hrvatskih, europskih i globalnih kompanija u proizvodnom, logističkom i maloprodajnom sektoru.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!