walmart-meksiko-online-shop-snapshot-ftdWalmart, najveći svjetski maloprodajni lanac prema ostvarenom prometu, proširio je svoju nazočnost na brzorastućem globalnom tržištu internetske trgovine pokretanjem nove web stranice u Latinskoj Americi i Kini bacivši tako rukavicu svojim međunarodnim konkurentima kao što su Amazon, Carrefour i Tesco, piše Financial Times.

U Latinskoj Americi Walmart je započeo operacije internetske maloprodaje u Meksiku, Čileu i Argentini. Kada se tim zemljama pridoda i Kina Walmart je u online segmentu prodaje prisutan u polovici od ukupno 14 zemalja izvan SAD-a gdje trenutno ima svoje prodajne objekte.

Iz američkog maloprodajnog diva svoju inicijativu na području online trgovine nazivaju “prilikom od nekoliko milijardi dolara”, u što su u protekle dvije godine uložena velika sredstva, prvenstveno u kreiranje platforme koja se lako može replicirati u različitim zemljama i jezicima.

Ukupna procijenjena vrijednost online tržišta maloprodaje u Latinskoj Americi kreće se oko 30 milijardi dolara, dok na Kinu otpada oko 40 milijardi. Za usporedbu, tržište e-trgovine u SAD-u vrijedno je oko 170 milijardi dolara, no oba pomenuta tržišta rastu po visokim, dvoznamenkastim stopama, što je podržano prvenstveno od strane rastuće srednje klase te povećanog pristupa računalima i širokopojasnom Internetu.

U Meksiku, gdje je i najveći maloprodajni lanac, Walmart je u lipnju prošle godine započeo prodaju igračaka, potrošačke elektronike i bijele tehnike preko svog online shopa.

Nove stranice su dodane u Čileu i Argentini koncem studenog. U Čileu, koji ima najveći broj korisnika brzog Interneta i kreditnih kartica u Latinskoj Americi, Walmart prodaje elektroniku, pokućstvo, knjige, glazbu i modne dodatke, dok se u Argentini fokusirao na kućnu dostavu narudžbi na području glavnog grada Buenos Airesa.

sam_s_club-largeStranice u ovim državama pokrenute su samo nekoliko tjedana nakon što je Walmart lansirao svoj prvi e-commerce projekt u Kini u suradnji s tamošnjim diskontnim trgovcem Sam’s Club-om koji pokriva područja Pekinga, Šangaja i Shenzhena.

Walmart je također nedavno investirao u 360Buy, jednog od kineskih lidera u trgovini putem interneta specijaliziranog za elektroniku.

Doug McMillon, prvi čovjek Walmarta za međunarodno poslovanje, rekao je Financial Timesu u nedavnom intervjuu da je fokus poslovanja od početka bio na tržištima gdje već imaju trgovine iz kojih se potom mogu obavljati isporuke kupcima.

“Vjerujemo da s naših 8.000 točaka distribucije (prodajnih objekata) možemo na bolji način pokriti tržište nego što to može učiniti čisti online trgovac na malo”, rekao je.

Amazon, američka online trgovina, također se širi na međunarodnom planu gradnjom više distributivnih centara u Kini i Europi, a pokrenuo je i web stranicu na talijanskom jeziku krajem prošle godine.

Tesco je također najavio svoj ulazak na kinesko tržište e-trgovine.