Društvene i ekonomske promjene i dalje pomažu rastu ovoga kanala, a kupci se još uvijek odlučuju za “manje i češće kupnje“ kojima kontroliraju svoju potrošnju i smanjuju količinu neiskorištene hrane

Pomicanje granica malih samoposluga
Trgovci na malo sve se više odmiču od uniformnog pristupa malim samoposlugama te nastoje svoje trgovine uskladiti tako da odgovore na potrebe lokalnih kupaca. Male kvartovske trgovine, kao što je Sainsburyjev Local, već se nekoliko godina prilagođavaju demografskim prilikama nastojeći zadovoljiti što šire potrebe. Primjećujemo da i franšize preuzimaju ovaj pristup. Costcutter, na primjer, u svojim Kwiksave, Costcutter i myCostcutter trgovinama nudi “dobro, bolje, najbolje“. Tako operaterima malih samoposluga nudi fleksibilnu mogućnost odabira pristupa koji će najbolje odgovarati području na kojem posluju. Ove godine svjedočili smo i nastanku “malih diskontnih samoposluga“. U jednoj trgovačkoj ulici u Zapadnom Londonu Aldi je otvorio probnu samoposlugu sa širokom ponudom grickalica i uobičajenih Aldijevih specijaliteta kao što su npr. “Special Buys“ promocije. Booker, trgovac na veliko koji stoji iza franšize Premier, pokrenuo je diskontne trgovine Family Shoppera koje imaju nešto manju ponudu, a tri četvrtine svih proizvoda drže na stalnoj akciji. Događaj je to koji označava novu uzbudljivu fazu u razvoju malih samoposluga budući da briše granice između malih samoposluga i diskonata. Kako je sve teže doći do prostora, trgovci na malo moraju se prilagođavati. Malo veće samoposluge ispunit će nišu na vrlo gusto naseljenim područjima gdje možda nije moguće otvoriti supermarket ili hipermarket. S druge strane, franšiza Nisa i dalje razvija svoj Loco format, što samoposlugama manjim od 100 m² daje priliku da postanu dijelom te franšize.

Globalna kretanja: Nova faza razvoja kvartovskih trgovina

Demonstracija moći u području svježih proizvoda
Posljednje istraživanje IGD-a pokazuje da je “voće i povrće“ najbrže rastuća kategorija u kanalu malih samoposluga. Tako istraživanje ShopperVista, pod naslovom “Misije i upravljanje robom u malim samoposlugama“ pokazuje da bi gotovo četvrtina kupaca u malim samoposlugama spremnije kupovala više svježih proizvoda da je u trgovini dostupna jača lokalna ponuda. To za male samoposluge predstavlja veliku priliku budući su one obično u srcu zajednica koje opskrbljuju, pri čemu su mnoge neovisne trgovine povezane s lokalnim dobavljačima i proizvođačima. Izvrstan primjer prodaje lokalnih proizvoda jest onaj Southern Co-operativea u čijim su trgovinama lokalni proizvodi jasno označeni, a etikete na rubovima polica također ističu domaće dobavljače i tako stvaraju povezanost s kupcima. Ovakav pristup omogućuje The Southern Co-operativeu ne samo da se poveže s kupcima, već i da se izdvoji od svojih konkurenata. Stvaranje ozračja u vezi sa svježim proizvodima također je jedan od trendova kojima svjedočimo u ovom kanalu. U mnogim trgovinama, trgovci na malo koriste se rekvizitima kao što su drveni sanduci i košare od pruća kako bi se stvorila atmosfera tržnice. Ovakav pristup ne samo da donosi element predstave, već i pomaže isticanju autoriteta u ovoj kategoriji proizvoda. U svezi s time, trgovci na malo koriste postere i promotivne oznake kako bi komunicirali sa svojim kupcima. Npr. Tesco je osmislio kampanju “Uživajte u svakom zalogaju“ ne bi li upozorio na svoj sve veći fokus na svježe proizvode.

Globalna kretanja: Nova faza razvoja kvartovskih trgovina

Unapređenje tradicionalne samoposluge
Malene su samoposluge u jedinstvenoj prilici da postanu veza između digitalnog i fizičkog svijeta time što kupcima pružaju prostor u kojem mogu pokupiti proizvode koje su kupili online. Ovo se područje još uvijek razvija, skupa s Amazonovim ormarićima za preuzimanje robe i “klikni i pokupi“ uslugama. I dalje se proizvodi u cijelom kanalu sve više prilagođavaju kupcima te trgovci na malo svih veličina nastoje nabaviti robu koja će biti zanimljiva kupcima na određenom području. To se može postići nabavom dodatnih linija proizvoda, npr. onih bezglutenske ili etničke hrane. Sve će to operaterima pomoći da ponude nešto drugačije, a kupcima pokazati da u trgovini osluškuju njihove potrebe ili stvoriti reputaciju da je trgovina poznata po nečemu specifičnom i tako je izdvojiti od konkurencije te navesti ljude da u nju dolaze ciljano. Svjedočimo i sve većoj ponudi dodatnih usluga kojima se nastoji uvesti nešto drugačije i povećati broj posjeta trgovini. Jedan takav primjer jest i onaj koncesije Ticket Mastera u Sparovoj trgovini u Sjevernoj Irskoj gdje se u sklopu poštanskog pulta pruža i ova usluga putem koje kupci mogu kupiti karte za razne događaje, što je svakako još jedan razlog za posjet trgovini.

Globalna kretanja: Nova faza razvoja kvartovskih trgovina

Budućnost formata
Kanal malih samoposluga u sljedećih pet godina očekuje rast od 29,8 posto, a njihova će vrijednost doseći 46,2 milijarde funti. Zbog toga je vrlo važno da trgovci na malo i dobavljači prate razvoj ovoga kanala. U Velikoj Britaniji ovaj je maloprodajni kanal i dalje vrlo inovativan, a trgovci na malo i dobavljači stalno se razvijaju kako bi odgovorili na promjenjive potrebe potrošača. Tehnologija, dodatne usluge, hrana za van i sve veći fokus na lokalnu zajednicu – sve će to i u budućnosti utjecati na ovaj kanal. U idućih 12 mjeseci vrlo je vjerojatno da će se ovaj kanal i dalje razvijati i da će se trgovci na malo i dobavljači nastojati izdvojiti od konkurencije.

Globalna kretanja: Nova faza razvoja kvartovskih trgovina
James Harries

Senior Retail Analyst