U poslovnoj godini 2016. 250 vodećih maloprodajnih trgovina ostvarilo je ukupno 4,4 bilijuna dolara prihoda, što je kompozitno povećanje od 4,1 posto, navodi se u izvještaju konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte “Globalna snaga maloprodaje 2018”.

“Svjetsko gospodarstvo je usred ciklusa relativno stabilnog rasta i povoljnih okolnosti. Europa i Japan bilježe ubrzani rast, Kina i SAD stabilizaciju, dok se na mnogim tržištima u razvoju bilježi oporavak”, objasnio je Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda i partner za savjetodavne usluge u Deloitteu.

“Čvršći ekonomski rast osobito je dobrodošao u sektoru maloprodaje, koji se ipak mora pomiriti s negativnim posljedicama sve veće nejednakosti dohotka, protekcionističkih mjera i potencijalnim utjecajem rigidnije monetarne politike.“

Vodećih 250
Pet najvećih maloprodajnih lanaca i dalje je na čelu ljestvice, dok je preostalih petero bilo izloženo kombinaciji organskog rasta, preuzimanja i volatilnosti valutnih tečajeva, te sada prvih desetero na ljestvici sudjeluje u ukupnim prihodima 250 vodećih s 30,7 posto naspram prošlogodišnjih 30,4 posto.

Prvi puta u četiri godine trgovine modnom odjećom i galanterijom gube vidljivu prednost u rastu, ali su i dalje profitabilne.

Trgovci na malo iz sektora robe široke potrošnje brzog obrtaja su daleko najveći prema prihodima, koji prosječno iznose gotovo 21,7 milijardi američkih dolara, ali i najbrojniji (ima ih 135, što je 54 posto od vodećih 250, u čijim ukupnim prihodima su zastupljeni sa dvije trećine).

Udio Europe u 250 vodećih dodatno se smanjio, te je sada na ljestvici 82 maloprodajnih trgovina iz Europe, za razliku od 85 u 2015. i 93 u 2014. godini, a jaz u odnosu na Sjevernu Ameriku sve je dublji. Ipak, unatoč sve manjem udjelu, europski trgovci na malo su, gledano globalno, najaktivniji u potrazi za prilikama za rast izvan matičnih tržišta. Gotovo 41 posto ukupnih prihoda koje su ostvarili potječe iz inozemstva, a brojka je gotovo dvostruko veća od one koju su ostvarili svi uvršteni na ljestvicu 250 vodećih.

Transformativne promjene i komercijala u procvatu
Izvještaj “Globalna snaga maloprodaje” donosi i osvrt na iznova definirana pravila, ovaj puta u vrijeme korjenitih promjena. Inovativnost, suradnja, okrupnjavanje, integriranje i automatizacija bit će ono što će najvjerojatnije biti potrebno da bi ponovno potaknulo komercijalu, duboko zadirući u način dosadašnjeg i budućeg poslovanja trgovaca na malo.

Sljedeća četiri trenda istaknuta su u izvještaju:

• izgradnja digitalnih kapaciteta najnovije generacije; trgovci na malo diljem svijeta sve se brže prilagođavaju činjenici da se, iz perspektive potrošača, nabavka ne sastoji jedino u kombinaciji fizičke i virtualne trgovine, kao ni u prednosti jednog kanala u odnosu na drugi, već se prije može reći da su potrošači zapravo agnostični u odnosu na kanale

• kombiniranje fizičke i virtualne trgovine nadoknađuje izgubljeno vrijeme; mnogi trgovci koji su isprva stvari promatrali sa strane, te tako zaostali za digitalnim trendovima, sada nadoknađuju razliku u velikom stilu

• stvaranje jedinstvenog i motivirajućeg iskustva unutar zidova trgovine; fizičke trgovine ne nestaju, čemu u prilog govori 90 posto prodaje koja se još uvijek odvija u fizičkim trgovinama. Ipak, u srazu s udobnošću i beskrajnom paletom ponude putem interneta, dragocjeno iskustvo i zastupljenost marki pokazuju se ključnima

• ponovno otkrivanje maloprodaje uz primjenu najnovijih tehnologija; internet stvari, umjetna inteligencija, proširena i virtualna stvarnost, kao i roboti, trebaju biti pod radarom svakog trgovca na malo.

“U sektoru trgovine na malo svjedočimo eri preobražaja, u kojoj je za upravljačem upravo kupac, i to zahvaljujući tehnologiji koja mu omogućuje stalnu povezanost i pruža mu dosada najveću moć u poticanju promjena ponašanja pri kupovini”, ustvrdio je Zlatko Bazianec.

“Cijeli sektor proživljava korjenite promjene tradicionalnih poslovnih modela koji nestaju pred najezdom nikad viđenih suštinskih promjena, koje su potrebne i unutar i izvan interneta kako bi se podignula kvaliteta usluge za sve zahtjevnije kupce i redefiniralo iskustvo potrošača.”

Rezultati cijelog ispitivanja dostupni su ovdje:
https://www2.deloitte.com/global/en/pages/consumer-business/articles/global-powers-of-retailing.html