VijestiZemljaGodišnja stopa inflacije u ožujku 2,6 posto

Godišnja stopa inflacije u ožujku 2,6 posto

inflacija-strelica-prema-gore-midiOvako visoka stopa inflacije na godišnjoj razini zadnji je put zabilježena u svibnju 2009., kada je iznosila 2,7 posto

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u Hrvatskoj su u ožujku u odnosu na veljaču u prosjeku bile više za 0,8 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak prošle godine, više za 2,6 posto, a u godišnjem su prosjeku veće za 1,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Godišnja stopa inflacije od 2,6 posto u ožujku za 0,4 indeksna boda veća je od one u veljači kada je iznosila 2,2 posto.

Godišnja stopa inflacije veća od 2,6 posto zadnji je put zabilježena u svibnju 2009. (kada je iznosila 2,7 posto). Po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje u ožujku su, u odnosu na veljaču, najviše porasle cijene odjeće i obuće koje su u prosjeku više za 4,4 posto (nova proljetna kolekcija), cijene prometa povećane su za 1,9 posto (zbog viših cijena goriva i prometnih usluga), a cijene alkoholnih pića i duhana porasle su za 1,1 posto.

Porast indeksa potrošačkih cijena u ožujku u odnosu na veljaču ublažile su jedino cijene rekreacije i kulture, koje su u prosjeku niže za 0,5 posto.Istodobno su cijene komunikacija i cijene obrazovanja u prosjeku ostale na razini iz veljače.

Na godišnjoj razini, u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine, cijene prehrane i bezalkoholnih pića, koja u ukupnom indeksu potrošačkih cijena imaju najveći udio od gotovo 31 posto, porasle su za 4,3 posto.

Na to je ponajviše utjecao rast cijena ulja i masti za 22,8 posto, voća 10,6 posto, mlijeka, sira i jaja za 6,4 posto te kruha i žitarica za 4,7 posto. Cijene mesa pak manje su za 0,7 posto.

Cijene prometa na godišnjoj su razini povećane za 6,7 posto, pri čemu su cijene goriva i maziva imale rast od 16,2 posto.Porast za 7,1 posto na godišnjoj razini zabilježen je kod cijena alkoholnih pića i duhana.

Statistika na godišnjoj razini bilježi i rast cijena stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva za 2,3 posto, zdravstva 1,1 posto itd. U ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine niže su pak cijene obrazovanja za 11 posto, odjeće i obuće 2,9 posto, rekreacije i kulture 1,7 posto te komunikacija za 0,8 posto. (H)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...