Google je dogovorio preuzimanje hrvatske softverske tvrtke koja stoji za aplikacije za rješavanje matematičkih zadataka Photomath i zatražio je zeleno svjetlo europskog regulatora za tržišno natjecanje, pokazuju dokumenti Europske komisije.

Komisija će provizorno kao datum objave odluke navela 28. ožujka, stoji na stranici uprave za zaštitu tržišnog natjecanja.

“Potvrđujemo da smo u svibnju 2022. postigli dogovor o kupnji Photomatha, koji moraju odobriti regulatori”, rekao je za Reuters Googleov glasnogovornik.

“Photomathova tehnologija pomoći će Googleu da poboljša kapacitete kako bi učenicima omogućio bolje iskustvo s učenjem matematike i da proširi Googleovu ponudu pomoći s domaćom zadaćom”, dodao je glasnogovornik.

Vrijednost transakcije nije navedena.

Photomath je osnovan 2014. godine, a koristi računalni vid i umjetnu inteligenciju za prepoznavanje, trenutno rješavanje i objašnjavanje matematičkih zadataka. Kompanija zapošljava oko 160 radnika i ima urede u Zagrebu i u američkom San Mateu.

Prema podacima na internetskoj stranici, aplikacija je do sada preuzeta više od 300 milijuna puta, dostupna je u više od 200 zemalja, na više od 30 jezika.

Photomathovi su ulagači američke investicijske tvrtke Menlo Ventures, LearnCapital, Goodwater Capital, GSV Ventures i Cherubic. (Hina)

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!