VijestiSvijetGoogleu prijeti rekordna kazna EU od 3 milijarde eura

Googleu prijeti rekordna kazna EU od 3 milijarde eura

google-google-midiGoogle je zbog monopolističkog ponašanja suočen s rekordnom kaznom Europske komisije od tri milijarde eura, a odluka se očekuje idućega mjeseca, objavio je u nedjelju britanski The Sunday Telegraph.

Europska unija optužila je Google da na internetskoj tražilici promiče svoje prodajne usluge, a na štetu konkurentskih servisa. Slučaj se, inače, proteže još od 2010. godine. Nekoliko osoba upoznatih s problematikom prošlog su mjeseca Reutersu kazali kako vjeruju da nakon tri neuspjela pokušaja kompromisa u proteklih šest godina Google više nema planova za nove nagodbe, osim ako EU-regulatori ne promijene svoje stajalište.

Prema Telegraphovim izvorima upoznatim sa situacijom, kazna bi mogla biti objavljena sljedećeg mjeseca, no još uvijek nije definirano koliko će iznositi.

Googleu će se isto tako zabraniti daljnja manipulacija rezultatima pretrage kojima favorizira svoje usluge, a na štetu konkurenata, navodi se također u Telegraphu.

Europska komisija može kazniti tvrtke do iznosa od 10 posto vrijednosti njihove godišnje prodaje, a to bi u Googleovom slučaju maksimalno moglo iznositi više od šest milijardi eura.

Dosad je najveću kaznu radi monopolističkog ponašanja platio proizvođač čipova Intel 2009. godine – 1,1 milijardu eura.

Europska komisija i Google zasad nisu komentirali spomenute navode. (SEEbiz.eu/Hina)

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...