Stabilan rast gospodarstva, unatoč krizi u Agrokoru, još jedna rekordna turistička sezona, izlazak iz EDP-a i najava prvih koraka prema eurozoni glavna su obilježja hrvatskog gospodarstva u 2017., smatraju ekonomski stručnjaci.

Sam početak godine obilježile su špekulacije o tome na koji će način Vlada otkupiti Inine dionice u vlasništvu mađarskog MOL-a, što je najavila krajem prethodne godine.

No, priče o tome hoće li se novac za kupnju udjela u Ini namaknuti privatizacijom dijela HEP-a, ili će se formirati neki domaći konzorcij u tu svrhu, ili pronaći novi strateški partner pale su u drugi plan zbog krize u Agrokoru.

Agrokor zaljuljao gospodarstvo i Vladu
Nakon što je agencija Moody’s u siječnju smanjila kreditni rejting tog koncerna, pale su cijene njegovih obveznica na inozemnim tržištima, počelo se govoriti o golemim dugovima Agrokora, pa su već u veljači zaredale špekulacije o mogućem preuzimanju Agrokora od strane ruskih banaka, intervenciji države, analize o utjecaju krize na cijelo gospodarstvo…

“Agrokor je obilježio godinu, posebice njezin prvi dio, i s ekonomskog i s političkog aspekta”, kaže Alen Kovač, makroekonomist u Erste banci.

Zaprijetila je mogućnost stečaja najveće privatne kompanije u Hrvatskoj, što bi dovelo do urušavanja poslovanja brojnih malih, ali i velikih tvrtki, poljoprivrednih proizvođača, gubitaka radnih mjesta…

Ta je kriza, također, zaljuljala Vladu jer se raspala koalicija između HDZ-a i Mosta, a nova je vladajuća koalicija, između HDZ-a i HNS-a, na manje čvrstim temeljima nego prethodna.

Zbog krize u Agrokoru u svibnju je Europska komisija u proljetnim ekonomskim prognozama smanjila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva s prethodnih 3,1 na 2,9 posto.

“Na svu sreću, situacija u Agrokor imala je prilično ograničen utjecaj na domaće gospodarstvo”, kaže Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisenbank Austria.

To se, među ostalim, zahvaljuje reakciji Vlade i donošenju ‘lex Agrokora’, čime je spriječen stečaj tog koncerna i što je omogućilo nastavak relativno normalnog poslovanja Agrokora.

I, doista, u jesenskim prognozama Europska komisija povećala je procjenu rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) s prethodnih 2,9 na 3,2 posto jer se, poručila je Komisija, gospodarstvo pokazalo otporno na krizu u Agrokoru.

No, priča o Agrokoru nije završena.

“Dio gospodarstva koji je oslonjen na Agrokor morat će se, kao i sam koncern, restrukturirati u idućem razdoblju. To može imati negativni utjecaj na dinamiku rasta gospodarstva, primjerice, kroz usporeniji rast investicija ili potrošnju zbog gubitka zaposlenosti. No, to ćemo tek vidjeti u idućoj godini”, kaže Alen Kovač.

Posljedice krize Agrokora na gospodarstvo ublažene su i zahvaljujući još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni.

Temelji za povećanje rejtinga
Pozitivni trendovi u javnim financijama i rast gospodarstva naveli su u ovoj godini rejting agencije na poboljšanje izgleda za kreditni rejting Hrvatske.

Doduše, sve tri vodeće rejting agencije – Fitch, Standard & Poor’s i Moody’s – i dalje drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine, no sada sve sa stabilnim izgledima.

Prvo je S&P još u prosincu prošle godine poboljšao izglede, a potom su to učinili i Fitch te nedavno Moody’s.

“Zabilježena su poboljšanja po pitanju kreditnog rejtinga, poboljšani su izgledi, što ukazuje da će se taj pozitivni trend u vezi percepcije rizičnosti države nastaviti i u 2018.. A to će rezultirati i pobljšanjem samog rejtinga”, kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke.

Smatra i da je predstavljanje strategije prihvaćanja eura izuzetno važan događaj.

“Za malo i otvoreno gospodarstvo, kao što je hrvatsko, to je definitivno važan događaj”, kaže Šantić.

Prvi koraci prema eurozoni
Premijer Andrej Plenković poručio je krajem listopada kako je Vladin plan da Hrvatska prvi korak prema uvođenju eura, ulazak u tečajni mehanizam (ERM II), ostvari 2020. godine, kada i predsjeda Europskom unijom.

Plenković ne želi licitirati s datumom ulaska u eurozonu, no započela je javna rasprava o uvođenju eura koja će, kako je kazao, poslužiti da u tom procesu zemlja ide obazrivo, odlučno, otvoreno i transparentno te da se uklone svi strahovi i nedoumice o toj temi.

“Važno je što je u fokus stavljen cilj o članstvu u eurozoni, što bi u srednjem roku trebalo utjecati na fiskalnu politiku, kao i na provođenje nekih strukturnih reformi”, kaže Alen Kovač.

U idućoj godini očekuje nastavak stabilnog rasta gospodarstva, premda nešto sporiji nego u ovoj godini, nastavak pozitivnih trendova u javnim financijama i turizmu, kao i nešto veći rast investicija i povlačenja sredstava iz EU fondova jer bi se, kaže, “trebala ubrzati priča o realizacije Pelješkog mosta”.

Polovicom lipnja, naime, potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje projekta “Cestovno povezivanje s južnom Dalmacijom”, koji uključuje izgradnju Pelješkog mosta, a ukupna vrijednost ugovora je oko 420 milijuna eura. Europska komisija sufinancirat će taj projekt u maksimalnom iznosu od 85 posto ili 357 milijuna eura.

Unatoč krizi u Agrokoru, ova je godina, kažu analitičari, za gospodarstvo bila prilično dobra, pa se očekuje rast BDP-a na razini lanjske godine, od oko 3 posto.

“U idućoj godini očekujemo nastavak pozitivnih trendova, pri čemu će rast gospodarstva biti nešto slabiji nego u ovoj godini, oko 2,5 posto”, zaključuje Zdeslav Šantić. (Hina)