Zagrebačka mlinarska tvrtka Granolio izvijestila je u ponedjeljak da je uspješno izdala nove dionice putem inicijalne ponude, prikupivši nešto više od 94 milijuna kuna novog kapitala, a najveći dio novih dionica upisali su mirovinski fondovi.

U obavijesti objavljenoj na svojim internetskim stranicama, iz Granolija navode da je u javnoj ponudi dionica ulozima u novcu uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara upisano i uplaćeno 701.643 novih dionica.

Uprava je uz suglasnost Nadzornog odbora utvrdila konačnu cijenu nove dionice na 134 kune, što je donja granica raspona koji je bio utvrđen u javnom pozivu – od 134 do 166 kuna.

Ujedno, Uprava je uz suglasnost Nadzornog odbora Uprava utvrdila da se temeljni kapital povećava izdavanjem tih novih redovnih dionica na ime, pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna, pa je temeljni kapital povećan za 7,016 milijuna kuna, na 19,016 milijuna kuna

U izdanju novih dionica, navode iz Granolija, sudjelovali su mirovinski fondovi s 43 posto, investicijski fondovi s 28 posto, osiguravajuća društva i banke s po 6 posto te ostale pravne osobe, koje su upisale 17 posto izdanja.

Najveći pojedinačni dioničar te kompanije do upisa novih dionica bio je njezin vlasnik, Hrvoje Filipović, koji je imao 96,25 posto dionica.

Granolio je proveo javni poziv za upis novih dionica, i to njih najmanje 671.642 do najviše 789.157. Upis je proveden od 25. do 27. studenoga.

Iz Granolija najavljuju i kako namjeravaju nove dionice uvrstiti na Službeno tržište Zagrebačke burze, zajedno sa svim već prethodno izdanih dionicama tvrtke.

Tvrtka Granolio d.d. osnovana je 1996. godine, kao tvrtka za trgovinu žitaricama, uljaricama, komponentama stočne hrane, živom stokom i mesom. Od 2001. godine Granolio širi poslovanje i na proizvodnju u nekoliko različitih prehrambenih i prerađivačkih industrija.

U vlasništvu Granolija je i nekoliko povezanih društava: Zdenka – mliječni proizvodi d.o.o. i Zdenačka farma d.o.o. iz Velikih Zdenaca, Prerada žitarica d.o.o. iz Grubišnog polja i Žitar d.o.o. iz Donjeg Miholjca. (Lider)