Grupa Podravka u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 140 milijuna kuna, što je za 16,1 posto više nego u istom razdoblju lani te prihode od prodaje od 2,1 milijardu kuna ili 5,1 posto više, objavili su u utorak iz te koprivničke kompanije.

Nakon 2018., koja je bila jedna od najuspješnijih poslovnih godina u dugogodišnjoj povijesti te rekordnog prvog tromjesečja ove godine, Grupa Podravka nastavlja s rekordnim poslovnim rezultatima i u prvoj polovici 2019., ističu iz te koprivničke kompanije, napomenuvši da je ostvarena dobit “rezultat prvenstveno organskog rasta, bez izvanrednih utjecaja”.

“Riječ je o najboljem operativnom rezultatu i najvišoj operativnoj dobiti prvog polugodišta u dugogodišnjoj Podravkinoj povijesti što dodatno potvrđuje uspješnost poslovanja Grupe u prvom polugodištu”, ističe se u priopćenju.

Prihodi od prodaje Grupe Podravka u prvih su šest mjeseci iznosili 2,1 milijardu kuna, što je rast od 5,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Na kretanje prihoda od prodaje, kako navode, utjecao je rast oba poslovna segmenta – Prehrane i Farmaceutike.

Tako je segment Prehrane ostvario 1,68 milijardi kuna prihoda od prodaje ili 5,1 posto više nego u istom razdoblju lani, a segment Farmaceutika 455,2 milijuna kuna prihoda od prodaje ili 5,2 posto više.

Promatraju li se prihodi od prodaje Grupe Podravka po regijama, najveći relativni porast od 13,2 posto ostvaren je u regiji Zapadna Europa i prekooceanske zemlje, a potom Istočna Europa, 9 posto. Adria regija, kao najznačajnije tržište Grupe Podravka, ostvarila je rast prihoda od 4,8 posto.

“Fokus menadžmenta i u nastavku godine bit će na provedbi strategije poslovanja, koju se može sažeti u tri ključne točke – fokus na tradicionalna tržišta na kojima je Grupa Podravka već etablirani proizvođač, ulaganje u daljnji razvoj vlastitih brandova i inoviranje proizvoda te efikasno upravljanje troškovima”, stoji u priopćenju.

Nadzorni odbor Podravke potvrdio je danas nerevidirane rezultate poslovanja Grupe za prvo polugodište te izrazio zadovoljstvo ostvarenim. (Hina)