Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima grupacija Kofola povećala je neto prihod u prvom polugodištu u svim regijama u kojima posluje. Neto prodaja grupacije je porasla u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 3,4%. Ako se izuzme utjecaj Lerosa, koji je grupacija kupila u ožujku 2018., tada je rast iznosio 2,4%, objavljeno je iz kompanije.

Pozitivan rast prihoda ostvaren je uglavnom zahvaljujući Adriatic regiji, u kojoj je najviše rasla tvrtka Studenac. Grupacija se nastavlja fokusirati na nove prilike za rast pa je tako nedavno objavila kupnju češke kompanije Espresso. Ta je akvizicija pomogla grupaciji da proširi svoj gastro portfelj jer je njome stekla vrhunsku marku kave Café Reserva i premium čaj Dilmah.

EBITDA grupacije Kofola pala je za 7,3% u prvom polugodištu u odnosu na prošlu godinu. Glavni uzrok bio je mjesec svibanj, koji je bio jedan od najhladnijih i vlažnijih posljednjih desetljeća. Veći troškovi pakiranja, rast plaća i logistički troškovi dodatno su utjecali na rezultat. Ti su čimbenici djelomično nadoknađeni nižom cijenom šećera.

U prvom polugodištu češko-slovačko tržište ostvarilo je rast međugodišnje neto prodaje od 1,1%. Istodobno, tržišni udjeli u gastro segmentu najveći su u povijesti. Najveći uspjeh zabilježila je Royal Crown Cola koja je značajno povećala svoj tržišni udio u segmentu pića s okusom kole. U drugom kvartalu 2019. godine, Kofola je započela prodaju mineralne vode Kláštorná Kalcia, koju je kupila, zajedno s proizvodnim pogonom, 2018. godine. Tijekom prvih nekoliko mjeseci uspješno je prodano 1,5 milijun boca vode Kláštorná Kalcia i ostvaren tržišni udio od 2,5%.

Jadranska regija ponovno je oduševila dioničare Kofole kada je ostvaren porast neto prodaje od 7,2%. Osim toga, najveći dvoznamenkasti rast prodaje zabilježen je u Hrvatskoj, gdje je grupacija postala drugi proizvođač u kategoriji gaziranih mineralnih voda. Ovo potvrđuje strategiju Kofole da daje podršku hrvatskom tržištu, koja je već počela ubirati plodove. Mineralna voda Radenska, koja ove godine slavi 150. obljetnicu, zabilježila je značajan porast prodaje, a nakon ponovnog pokretanja marke Oaza, tvrtka RADENSKA je dosegla najveći tržišni udio u segmentu negaziranih voda s okusom u posljednje 3 godine.

“Vrijeme u drugom kvartalu ove godine zaista nije bilo dobro, ali unatoč toj poteškoći uspjeli smo povećati prodaju u odnosu na prošlu godinu i vjerujem da ćemo ostvariti najavljeni godišnji plan”, kazao je Jannis Samaras, generalni direktor grupacije Kofola, rekao je o budućim izgledima. Dodao je kako ih je Adriatic regija oduševila. “Konstantno raste zahvaljujući ulaganjima, a njezina neto prodaja ima sve veći utjecaj na naše ekonomske rezultate. Osim malih fluktuacija, češko-slovačka regija dugoročno je stabilna, pa ćemo se sada usredotočiti prvenstveno na pronalaženje dodatnih mogućnosti za rast. Jedan od prvih pozitivnih znakova nedavna je akvizicija tvrtke Espresso, koja distribuira vrhunsku marku kave Café Reserva i premium čaj Dilmah. Taj nam je korak pomogao da značajno proširimo asortiman proizvoda. Na taj način možemo našim partnerima u gastro segmentu pružiti cjelovit bezalkoholni portfelj, uključujući premium kavu i savršenu uslugu. Definitivno želimo nastaviti ovako.”

Neto prodaja u češko-slovačkom i Adriatic segmentu zajedno čine 89,3% ukupne prodaje Kofole, dok je lani iznosila 90,1% za isto razdoblje. Mali pad rezultirao je dodatnim rastom prodaje u segmentu “Svježe i biljno”, gdje djeluju tvrtke UGO, LEROS i Premium Rosa.