Prodaja je po prvi put premašila 5 milijardi eura, dosegavši 5,064 milijardi eura: nominalni rast iznosio je +13,6%, organski rast iznosio je +4,0%

“Henkel je u prvom kvartalu u tržišnom okruženju punom izazova ostvario snažnu izvedbu. Tržišta robe široke potrošnje obilježio je sve snažniji promocijski i cjenovni pritisak. Uspjeli smo značajno povećati prodaju i zaradu te ostvariti daljnji rast prilagođenog povrata od prodaje. Po prvi put prodaja je bila viša od 5 milijardi eura. Prilagođena operativna dobit dosegnula je nove razine. Uspješnom razvoju i visokoj kvaliteti zarade doprinijele su sve tri poslovne jedinice kao i sve regije”, izjavio je glavni izvršni direktor Henkela Hans Van Bylen.

“Snažna izvedba temelji se na našim vodećim robnim marka i inovacijama, intenzivnom fokusu na korisnike i potrošače, ubrzanju na području digitalnih aktivnosti te našem iznimno predanom globalnom timu”, dodao je Hans Van Bylen.

Hans Van Bylen osvrnuo se na fiskalnu 2017. godinu: “Očekujemo da će tržišno okruženje i dalje biti promjenjivo i nesigurno. Fluktuacije tečaja će se vjerojatno nastaviti, a očekuje se da će cijene robe porasti. Također očekujemo daljnji porast promocijskog i cjenovnog pritiska na tržištu robe široke potrošnje. Unatoč tome, predani smo nastavku našeg uspješnog razvoja.”

U ovom izazovnom tržišnom okruženju, Henkel je potvrdio predviđanja za tekuću fiskalnu godinu: “Očekujemo rast organske prodaje od 2 do 4 posto. Očekujemo da se naša prilagođena EBIT marža poveća na više od 17,0 posto, a da prilagođena zarada po preferencijalnoj dionici raste između 7 i 9 posto”, rekao je Hans Van Bylen.

Prodaja i zarada u prvom kvartalu 2017. godine
Prodaja u iznosu od 5,064 milijardi eura u prvom kvartalu 2017. godine dosegla je nove rekordne razine te je nominalno rasla za 13,6 posto u usporedbi s istim kvartalom prethodne godine. Pozitivan učinak tečaja zaslužan je za 1,1 posto ovog rasta. Doprinos akvizicija i dezinvesticija iznosio je 8,5 posto, uglavnom kao rezultat akvizicije tvrtke The Sun Products Corporation. Organska prodaja, koja isključuje učinak tečaja i akvizicija/dezinvesticija, pokazala je snažno povećanje od 4 posto.

Sve tri poslovne jedinice pridonijele su rastu organske prodaje. Poslovna jedinica Ljepila i tehnologije ostvarila je snažan rast organske prodaje od 5,5 posto. Poslovna jedinica Beauty Care zabilježila je dobar rast organske prodaje od 2,3 posto, dok je poslovna jedinica Sredstva za pranje i čišćenje u domaćinstvu ostvarila snažan rast organske prodaje od 3,0 posto

Prilagođena operativna dobit (EBIT) poboljšala se za 13,8 posto na 854 milijuna eura. Sve tri poslovne jedinice doprinijele su pozitivnoj izvedbi.

Prilagođeni povrat od prodaje (EBIT) porastao je za 0,1 postotnih bodova na 16,9 posto.Prilagođena zarada po preferencijalnoj dionici porasla je za 11,0 posto s 1,27 eura na 1,41 eura.

Izvedba poslovnih jedinica
Poslovna jedinica Ljepila i tehnologije zabilježila je u prvom kvartalu vrlo snažan rast organske prodaje od 5,5 posto. Nominalno, prodaja se povećala za 7,1 posto na 2,295 milijardi eura. Prilagođena operativna dobit porasla je za 10,5 posto te dosegla 415 milijuna eura. Prilagođeni povrat od prodaje zabilježio je vrlo snažan porast na 18,1 posto.

Poslovna jedinica Beauty Care zabilježila je u prvom kvartalu dobar rast organske prodaje od 2,3 posto. Nominalno, prodaja je porasla za 6,4 posto na 1,011 milijardi eura. Prilagođena operativna dobit dosegla je iznos od 169 milijuna eura, što je predstavlja porast od 7,4 posto u usporedbi s istim kvartalom prethodne godine. Prilagođeni povrat od prodaje zabilježio je dobar porast te dosegao 16,7 posto.

Poslovna jedinica sredstava za pranje i čišćenje u domaćinstvu u prvom kvartalu generirala je rast organske prodaje od 3,0 posto. Nominalno, prodaja se u usporedbi s istim kvartalom prethodne godine povećala za 29,5 posto na 1,726 milijarde eura. Prilagođena operativna dobit porasla je za 22,8 posto na 298 milijuna eura, dok je prilagođeni povrat od prodaje iznosio 17,3 posto. Akvizicija tvrtke The Sun Products Corporation značajno je doprinijela i prodaji i operativnoj dobiti.

Henkel je potpisao ugovor za akviziciju globalnog poslovanja Darex Packaging Technologies od GCP Applied Technologies te ugovor za kupovinu meksičke tvrtke Nattura Laboratorios.

Potvrđena predviđanja za 2017.
Henkel potvrđuje predviđanja za fiskalnu 2017. godinu. Henkel očekuje da će generirati rast organske prodaje od 2 do 4 posto te da će svaka poslovna jedinica generirati organski rast u ovom rasponu. Kada je riječ o prilagođenom povratu od prodaje (EBIT), Henkel očekuje porast u usporedbi s prethodnom godinom na više od 17,0 posto. Henkel očekuje povećanje prilagođene zarade po preferencijalnoj dionici od 7 do 9 posto.