Predstavnici njemačke kompanije Henkel najavili su jučer u Sarajevu da će uskoro u Bileći izgraditi fabriku, vrijednu skoro sedam milijuna eura.

Wolfgang Zettl, direktor kompanije Henkel za južnu regiju srednje i istočne Europe, pojasnio je da je riječ o gradnji tvornice praškastih proizvoda na bazi cementa, kao što su ljepila za pločice, premazi, malteri i mase za nivelaciju.

“Ovom investicijom ističemo našu čvrstu vjeru u ekonomsku budućnost Bosne i Hercegovine i drago nam je da ćemo njome dugoročno osigurati tridesetak novih radnih mjesta i time doprinijeti ekonomskom razvoju ove regije”, rekao je Zettl.

Naglasio je da je lokacija izabrana zbog optimalnih mogućnosti za opskrbu sirovinama, kao i za izvoz proizvoda, prenijela je novinska agencija Fena.

Veleposlanica Njemačke u BiH Ulrike Maria Knotz izrazila je zadovoljstvo zbog odluke Henkela da gradi proizvodni pogon u Bosni i Hercegovini, kojoj su, kako je rekla, hitno potrebne investicije kako bi svojim građanima mogla ponuditi radna mjesta i bolju životnu perspektivu.

“Bosna i Hercegovina nije siromašna zemlja, jer ima vrijedan ekonomski potencijal – sirovine, neiskorištene energetske rezerve, povoljan geografski položaj te obrazovanu i vrijednu radnu snagu. Šteta je što se taj potencijal ne koristi bolje”, smatra Knotz.

Dodala je da su poznate prepreke na koje nailaze strani ulagači u BiH, a to su teške i često netransparentne administrativne procedure, upitna pravna sigurnost i preveliki utjecaj stranačke politike na ekonomske projekte.

Direktorica Agencije za promociju stranih investicija (FIPA) Jelica Grujić obećala je podršku ovom projektu, za koji je izrazila nadu da je samo prvi korak u investiranju kompanije Henkel u BiH.

Izvršni direktor “Henkel Ceresita” Jovan Šarenac podcrtao je da će tvornica biti suvremena i automatizirana te da će predstavljati proizvodni i distributivni centar koji će izvoziti na tržišta Hrvatske, Crne Gore i Albanije. (Dnevni avaz)