bih-trgovina-hercegovina-ftdZbog većeg PDV-a u Hrvatskoj profitiraju trgovci u Hercegovini. No i kada ne bi bilo razlike u PDV-u, Dalmatinci bi dolazili kupovati u Hercegovinu jer jednostavno kao građani druge države imaju pravo na povrat PDV-a

Povećanje poreza na dodanu vrijednost (PDV) u Hrvatskoj s 23 na 25 posto od 1. ožujka prouzročio je dodatan rast cijena u zemlji, zbog čega građani Hrvatske sve češće odlaze u susjedne zemlje u kupovinu, posebno u Bosnu i Hercegovinu, gdje je PDV niži za čak 8 posto pa su i cijene u trgovinama niže.

U mjestu Gorica u općini Grude, uz granicu s Hrvatskom, s jedne i druge strane magistralne ceste, koja povezuje susjedne općine Imotski u Hrvatskoj i Grude u BiH, mnoštvo je je butika i nekoliko supermarketa ispred kojih se uglavnom mogu vidjeti automobili s registarskim oznakama iz Imotskog, Sinja, ali i Makarske, Splita i drugih dalmatinskih mjesta.

“Kod nas je velika besparica…”
Gospođa Anija stigla je u Goricu čak iz Solina. “Došla sam pogledati odjeću. Ovdje je znatno jeftinije nego kod nas, toliko jeftinije da mi se isplati doći iz Solina”, kaže za Deutsche Welle ova Dalmatinka.

No, Dalmatinci u Hercegovinu ne dolaze kupovati samo odjeću, već i hranu te higijenske potrepštine. U Gorici kupuju i proizvode iz Hrvatske kao što su Vegeta, Kraševe čokolade, hrana za djecu ili cigarete Tvornice duhana Rovinj koje su višestruko jeftinije u BiH, ne samo zbog nižeg PDV-a, već i manjih trošarina.

Meso ne može preko granice

Primjerice, jedan sredovječni Imoćanin kaže kako su najjeftiniji proizvodi oni koje ne mogu iz BiH unijeti u Hrvatsku: meso, mlijeko i mliječni proizvodi. “Ja tu u Hercegovini imam rodbinu. Svratim do njih i usput nešto kupim. Kod nas je velika besparica i ljudi se snalaze na sve načine”, kaže on.

Prodavačica Vesna kaže kako Dalmatinci godinama dolaze ovdje u kupovinu, jer je i prije najnovijeg povećanja PDV-a u Hrvatskoj od 2 posto, porez u BiH pa time i cijene bili niži nego u Hrvatskoj. Posebice je, kaže, jeftinija odjeća.

No, i kada ne bi bilo razlike u porezu na dodanu vrijednost, Dalmatinci bi svejedno dolazili kupovati u Hercegovinu, posebice oni iz pograničnih mjesta, napominje jedan od prodavača u Gorici. Razlog je jednostavan, kao građani druge države imaju pravo na povrat PDV-a. (Deutsche Welle)