hgk-kupujmo-hrvatsko-konferencija-za-medije-ftdIstraživanje, provedeno na uzorku od 1000 građana u zadnjem tjednu studenoga 2010. godine, potvrdilo je da akcija “Kupujumo hrvatsko” ima snažnu potporu građana s obzirom da se gotovo 92 posto ispitanih slaže da je potrebno kupovati hrvatske proizvode kako bi se pomoglo hrvatskom gospodarstvu.

Za akciju su čuli gotovo svi ispitani građani (95 posto), a njih gotovo 73 posto spremni su izdvojiti nešto više novca za kvalitetan hrvatski proizvod jednake kvalitete kao inozemni, zaključak je istraživanja Hrvatske gospodarske komore o percepciji građana spram akcije “Kupujmo hrvatsko” koje je danas u Zagrebu predstavio Trpimir Župić, direktor Centra za kvalitetu HGK.

Akcija “Kupujmo Hrvatsko” provodi se već 13 godina i ima za cilj afirmirati kvalitetni hrvatski proizvod. U okviru te akcije odvija se i projekt vizualnog označavanja hrvatskih proizvoda znakovima “Izvorno hrvatsko” i “Hrvatska kvaliteta”. Znakovi kvalitete proizvodima jamče njihovu kvalitetu, osiguravaju lakši proboj na svjetska tržišta te ulijevaju povjerenje potrošačima. Znak “Hrvatska kvaliteta” do sada je dobilo 228 proizvoda, a znak “Izvorno hrvatsko” 112 proizvoda, navode iz HGK.

“Bez kvalitetnog hrvatskog proizvoda ne možemo na inozemna tržišta, a tu je akcija ‘Kupujmo Hrvatsko’ od presudne važnosti. Postigli smo rezultate koje u Hrvatskoj nije postigla niti jedna marketinška agencija, o čemu svjedoči podatak da čak 95% Hrvata zna za “Kupujmo hrvatsko”, istaknuo je na konferenciji za medije predsjednik HGK , Nadan Vidošević.

On je naglasio kako je jedini put za hrvatsko gospodarstvo okrenuti se kvalitetnim hrvatskim proizvodima. “Dokaz su zemlje poput Njemačke, Italije i Austrije koje su uspješno brendirale svoje proizvode. Za 26 godina i Hrvatska bi mogla biti bogata i uspješna zemlja”, poručio je Vidošević.

Za kraj je podsjetio kako HGK u svojoj promociji nije zanemarila ni popularne socijalne mreže Facebook i Twitter na kojima je “Kupujmo hrvatsko” prisutno od prije dva mjeseca.

Koordinatorica akcije i direktorica Sektora za trgovinu HGK, Milica Rakuša Martulaš, istaknula je kako je od 1997. do danas akcija provedena u 133 hrvatska grada, a u njoj je sudjelovalo više od 3000 tvrtki.

Ove je godine, pak, akcija posjetila 23 grada, u njoj je sudjelovalo 676 gospodarskih subjekata, dok je po pojedinačnim akcijama sudjelovalo od 66 do 400 tvrtki.

Promotivno-prodajnoj akciji “Kupujmo hrvatsko” ove se godine pridružila i zajednička akcija Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, HGK i Hrvatske obrtničke komore “Vrijedne ruke”.